Helmershus, Jönköping

I dagens värld är Helmershus, Jönköping ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av samhället. Både på det personliga och professionella planet väcker Helmershus, Jönköping stor nyfikenhet och väcker ständiga debatter och reflektioner. Från dess ursprung till dess inverkan idag har Helmershus, Jönköping utvecklats och fått nya dimensioner som inbjuder till ytterligare studier och analys. Det är därför vi i denna artikel föreslår att vi utforskar de olika aspekterna av Helmershus, Jönköping, analyserar dess inverkan i olika sammanhang, dess inflytande på beslutsfattande och dess relevans i den globala sfären.

Helmershus
Brunnsgatan västerut med Helmershus
Brunnsgatan västerut med Helmershus
PlatsBrunnsgatan, Väster Jönköping
AnvändningKontors- och butikshus
Våningar ovan jordTre
Färdigställd1901
ByggherreJönköpings Spritförsäljningsbolag
ArkitektFredrik Sundbärg

Helmershus var en byggnad och en restaurang vid Brunnsgatan i Jönköping, i hörnet mot Barnarpsgatan och Västgötagatan.

Jönköping hade 1852 som andra stad i Sverige efter Falun infört det som kom att kalla Göteborgssystemet för utskänkning och utminutering av alkohol. Jönköpings Spritförsäljningbolag, som innehade det lokala spritutskänkningsmonopolet, uppförde 1901 en byggnad med restaurang och försäljningslokal vid Brunnsgatan, som ritades av Fredrik Sundbärg. Den byggdes i tegel i tre höga våningar.

Spritbolagets serveringsställe i byggnaden hette först "Pelles" efter källarmästaren Knut Pettersson och senare Helmershus efter källarmästaren Emil Helmer. Bolaget öppnade 1918 också en lokal i Kruckenbergska huset vid Södra StrandgatanÖster. Denna flyttade i slutet av 1920-talet, då i ägo av Systembolaget, till det nyuppförda Norra Strandgatan 6 och fick namnet "Munken".[1]

Huset revs 1966.[2]

Källor

Noter

Externa länkar