Hamnparken

Nuförtiden är Hamnparken ett återkommande tema som har fångat uppmärksamheten hos många människor runt om i världen. Sedan dess uppkomst har det skapat debatt och kontroverser, och placerat sig som en nyckelpunkt på den offentliga agendan. I takt med att intresset för Hamnparken växer ökar också behovet av att förstå dess många aspekter och konsekvenser. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika dimensionerna av Hamnparken, analysera dess inverkan på olika områden och erbjuda en fullständig översikt över dess relevans idag.

Hamnparken
Calle_Örnemark_Sju_sekel_Hamnplan_1984.JPG
Sju sekel av Calle Örnemark
Karta
Plats
PlatsVäster i Jönköping
LandSverige
Administration
Grundad1848
Övrigt

Hamnparken, eller Järnvägsparken, är en park på Väster i Jönköping. Den anlades 1848 på norra utkanten av resterna av Jönköpings slott och fästningsverk och är Jönköpings äldsta park. Den ligger mellan Västra Storgatan, Parkgatan, Järnvägsgatan och Hamnkanalen mellan Vättern och Munksjön.

Fram till 1970 gick godstågstrafik snett genom parken på ett järnvägsspår mellan Jönköpings hamnstation och Jönköpings centralstation. Det skedde som en så kallad "växlingsrörelse", varvid en person med röd flagga gick till fots framför loket. Parken ingår numera i ett centralt parkpromenadstråk, tillsammans med Rådhusparken och Braheparken.

Under 1900-talets första hälft fanns en paviljong utmed Järnvägsgatan, som fungerade som sommarkafé. På 1980-talet gjordes parken om och fick en restaurangdel mot Hamnkanalen. Parken ändrades också om 2011 och fick då uteservering och en lekplats.

Skulpturen Sju sekel i målat trä av Calle Örnemark står sedan 1984 vid Hamnkanalen, norr om restaurangen.

Källor

Externa länkar