I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av 1910, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och från olika delar av världen. För att till fullo förstå detta fenomen kommer vi att fördjupa oss i dess historia, ursprung och utveckling över tiden. Dessutom kommer vi att analysera dess påverkan på samhället och hur det har påverkat olika aspekter av vårt dagliga liv. Genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt kommer vi att undersöka de mest relevanta aspekterna relaterade till 1910, från dess kulturella manifestationer till dess betydelse inom det vetenskapliga området, med syftet att ge en heltäckande vision av detta spännande ämne.
7 mars – Första etappen av Åre bergbana invigs. Den är 800 meter lång, har kostat 230 000 SEK att bygga, och ingår i arbetet med att göra Åre till turistort.
10 mars – Kina avskaffar slaveriet, människor får inte längre köpas och säljas.
14 mars – Svensk sjuksköterskeförening bildas för att utgöra en centralpunkt för den svenska sjuksköterskekåren och bidra till sjuksköterskornas utveckling.
7 april – Hinke Bergegren håller föredraget Kärlek utan barn och döms därför till fängelse. Han är redaktör för tidningen Brand, och föredraget förbjuds enligt ordningsstadgan.
8 april – Den första svenskbyggda flygmaskinen visas på stadshotellet i Landskrona.
Strindbergsfejden utbryter när den svenske författaren August Strindberg i Aftontidningen angriper Karl XII-kulten. Fejden förändrar relationer mellan litterärt 1880-tal och 1890-tal, samt mellan socialism och realism. Den angriper också 1890-talsförfattarna, särskilt Verner von Heidenstam och förlöjligar Sven Hedin. Han kritiserar också kungamakten, byråkratin, Svenska akademien och kyrkan. Han får mothugg av de konservativa, men stöds av arbetarrörelsen. Cirka 300 debattörer skriver under 16 månader 465 inlägg och fejden leder till förändrade relationer mellan liberaler och socialister.
19 maj – Halleys komet och jorden passerar varandra, varning om "jordens undergång" visar sig felaktig. Detta tar Astrid Lindgren upp i sina berättelser om Emil i Lönneberga.
31 maj – Sydafrikanska unionen proklameras. Unionen består av Kapkolonin, Natal, Transvaal och Oranjefristaten. I det första valet vinner South African Party över Unionspartiet, och boergeneralen Louis Botha blir premiärminister.
25 juni – Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) bildas av syndikalistiska utbrytare ur LO, eftersom dessa är missnöjda med LO efter storstrejken 1909.
Juli
2 juli – 120 ledamöter av Sveriges riksdag reser till Norrland i specialbeställda extratåg för att öka svenska riksdagsledamöters intresse för Norrland.
16 augusti – Man gör den svenska annekteringen på Spetsbergen officiell, genom att uppsätta en ny "annekteringsskylt", varefter expeditionen ger sig av hemåt.
17 augusti – Alfred Ander döms för rånmord till döden, vilket blir den näst sista dödsdomen som utfärdas i Sverige.
24 augusti – Svenske flygpionjären Carl Cederström lyckas flyga över Öresund. Det är andra försöket, det första den 7 juli misslyckades på grund av kylarkrångel.
15 oktober – Ernst Rolf skivdebuterar i Stockholm, då han sjunger in tre titlar och tjänar 75 kronor. Titlarna ges ut året därpå som tre enkelsidiga plattor.
Hundratals kvinnor demonstrerar utanför parlamentet i London i protest mot att premiärminister Herbert Asquith avvisat ett förslag som förordar kvinnlig rösträtt. Några av kvinnorna med suffragettledaren Emmeline Pankhurst i spetsen försöker bryta sig in i parlamentet men stoppas av polis. Demonstrationen urartar i kravaller över 100 kvinnor arresteras och misshandlas brutalt av polisen. Händelsen har gått till historien som Svarta fredagen.