Farid ad-din Attar

Idag är Farid ad-din Attar ett ämne som täcker ett brett spektrum av intressen och bekymmer för människor runt om i världen. Från politiska frågor till tekniska framsteg, Farid ad-din Attar är ett ämne som har blivit en grundläggande del av det moderna samhället. Med den snabba förändringen i social och kulturell dynamik har Farid ad-din Attar fått en större roll i vardagliga samtal, såväl som i beslutsfattande på personlig och kollektiv nivå. Det är därför det är relevant att utforska de olika aspekterna och dimensionerna av Farid ad-din Attar, samt förstå dess inverkan på våra liv och världen omkring oss. I den här artikeln kommer vi att utforska några av de många dimensionerna av Farid ad-din Attar och reflektera över dess innebörd i det aktuella sammanhanget.

Farid ad-din Attar
Föddmars 1145
Neyshabur, Iran
Död26 april 1221
Neyshabur, Iran
BegravdAttar Mausoleum
Medborgare iIran
SysselsättningFilosof, biograf, mystiker, apotekare, poet, författare, sufist
Redigera Wikidata
Attars grav i Nishapur i Iran

Farid ad-din Attar, född omkring 1140, död omkring 1220, var en persisk författare. Han anses vara en av Persiens främsta sufiska diktare tillsammans med Sana'i och Jalal ad-din Rumi.

Före studiet av den sufiska teosofin ägde han i Nishapur en droghandel, dvs ett apotek, därav namnet Attar ("apotekaren").

Kända verk

Attars mest kända verk är Mantiq-ut-tayīr eller "Fåglarnas konferens", "Fåglarnas samtal" (svensk översättning Eric Hermelin 1929), ett allegoriskt epos som skildrar "fåglarnas" (sufiernas) sökande efter konungen Simurgh (här en symbol för Gud). Attar har även skrivit ett prosaverk innehållande många biografier över berömda sufiska helgonTazkiratú l-awliya (svensk översättning Eric Hermelin 1931–43 i fyra band). På svenska finns dessutom Pand-Nāmah ("Rådsboken") översatt.

Verk i svensk översättning

  • Tazkiratú l-awliya, 4 band, översättning av Eric Hermelin, Lund, 1931-1943.
  • Mantiq-ut-tayīr, översättning av Eric Hermelin, Stockholm, 1929.
  • Pand-Nāmah, 2 band, översättning av Eric Hermelin, Stockholm, 1929.

Referenser

Noter