I dagens värld är Ystads Stående Teatersällskap ett ämne av stor relevans och framträdande plats. Oavsett om det är en historisk händelse, en framstående figur, ett socialt fenomen eller något annat område av intresse, har Ystads Stående Teatersällskap fångat uppmärksamheten och intresset hos otaliga människor runt om i världen. Den här artikeln försöker utforska och analysera olika aspekter relaterade till Ystads Stående Teatersällskap, och erbjuder en komplett och detaljerad vision som gör det möjligt för läsarna att grundligt förstå detta ämne och dess inverkan på olika områden i samhället. Genom ett mångfacetterat förhållningssätt kommer olika perspektiv att tas upp och olika synpunkter presenteras, med syftet att berika kunskap och uppmuntra till reflektion kring Ystads Stående Teatersällskap.
Ystads Stående Teatersällskap är en fri teatergrupp, bildad 1994 med säte i Ystad.
Ensemblen har genom åren framfört en rad uppsättningar inom olika genrer, däribland sverigepremiärer på verk av Molière och Ludvig Holberg. Henning Mankell har skrivit tre pjäser direkt för sällskapet.
Under vinjetten ”Marsvinsholm Nästa!” erbjöd teatersällskapet 1996-2012 sin publik att ta pågatåget direkt till spelplatsen från hela Skåne via Malmö-Ystad-Simrishamn och åka gratis hem på teaterbiljetten. Marsvinsholms slott från 1648 utgör fonden för friluftsteatern än idag, café med bistro och teatermenyer, öl-, vinförsäljning, [fram till 2009 såldes även osten Marsvinsholm Herrgård, initierad av YST) utställningar, boulebanor, guidning, gästspel med mera. Antalet besökare slog sommaren 2006 rekord med nästan 20 000 besökare på 32 föreställningar av "Herr Puntila och hans dräng Matti" av Bertolt Brecht, vilket innebar 96% beläggning på läktaren som då rymde 650 personer. YST samlade 10-20 000 personer per sommarsäsong till friluftsteatern. Inkl. dagbesökare till slottsparken, café och utställningar samt övriga arrangemang under året blev det cirka 35.000 besökare/år.