Idag är Skånska Operan ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Med teknologins framsteg och globaliseringen har Skånska Operan blivit en grundläggande aspekt i många individers dagliga liv, vilket påverkar olika aspekter som samhälle, ekonomi, politik och kultur. Det är därför det är viktigt att fördjupa sig i studien och analysen av Skånska Operan, för att bättre förstå dess inflytande och inverkan idag. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Skånska Operan, från dess historiska ursprung till dess implikationer i den samtida världen, med syftet att ge en heltäckande och uppdaterad vision av detta mycket relevanta ämne.
Skånska Operan är en fri teatergrupp med bas i Malmö. Den bildades 1993 av Christian Fürst Myrup, som också var dess konstnärlige ledare fram till sin död 1998.
Skånska Operans övergripande verksamhet består av sommarturnéer med operaföreställningar. Föreställningarna är ofta dramatiskt förtätade och musikaliskt nedskurna och arrangerade för att passa spelstilen, arenascen (publik på tre sidor och orkester på den fjärde), ingen kör, sjunger på svenska. Fokuseringen på handlingen och berättandet har gjort att Skånska Operans motto blivit Opera åt folket!. Skånska Operan vill ta operan som konstform ut från de stora salongerna och ut på i landet till folk som annars inte går och ser opera.
Föreställningarna ges på skånska slott. Premiären hålls enligt tradition på Bäckaskog slott och turnén fortsätter sedan till Krapperup, Jordberga, Borgeby slott, Hovdala, Torup, Jordberga gods och Kalmar slott. Tidigare har man även besökt platser som Glimmingehus Christinehof och Trollenäs.
Konstnärlig ledare, översättare och regissör för Skånska Operan är Ola Hörling. Administrativ ledare och producent är Åsa Jensen.