Svalgsträngsdjur

I dagens värld har Svalgsträngsdjur fått stor relevans i olika aspekter av det dagliga livet. Oavsett om det är inom arbetsområdet, det sociala, kulturella eller tekniska området har Svalgsträngsdjur blivit ett ämne av intresse för många människor. Dess inverkan har varit så betydande att den har genererat många debatter och motstridiga åsikter i samhället. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Svalgsträngsdjur och analysera dess inflytande i olika sammanhang. Genom ett multidisciplinärt förhållningssätt kommer vi att försöka bättre förstå betydelsen och konsekvenserna av Svalgsträngsdjur i den samtida världen.

Svalgsträngsdjur
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
UnderrikeFlercelliga djur
Metazoa
ÖverstamDeuterostomier
Deuterostomia
StamSvalgsträngsdjur
Hemichordata
Vetenskapligt namn
§ Hemichordata
AuktorBateson, 1885
Klasser
Hitta fler artiklar om djur med

Svalgsträngsdjur (Hemichordata[1]) är en stam marina djur. Recenta svalgsträngsdjur är bottenlevande masklika organismer, som har stor utbredning. Det finns cirka 1 000 nu levande arter i denna stam, där arterna kännetecknas av en "ollontarm" – en utbuktning på tarmen som riktas framåt. [1]

De ansågs tidigare utgöra en understam inom ryggsträngsdjuren (Chordata). De har också många av de egenskaper som kännetecknar ryggsträngsdjur, bland andra en rudimentär ryggsträng,[1] ett dorsalt nervrör och gälspringor. Det har dock visat sig att svalgsträngsdjurens ryggsträng – svalgsträngen eller stomokordan[1] inte har samma evolutionära ursprung som ryggsträngsdjurens. Därför har de placerats i en egen stam.

Kroppen hos arterna har en tredelad indelning, med prosom, mesosom och metasom. Denna tredelning har en motsvarande inre indelning i tre åtskilda sektioner av kroppshålan (coelomavsnitt).[1]

Till svalgsträngsdjuren hör bland andra ollonmaskarna (Enteropneusta), fjädermaskar (Pterobranchia), Planctosphaeroidea och den utdöda gruppen graptoliter (Graptolithina). Stammen indelas i två[1] klasser, vilka båda finns representerade i Sverige. Minst fyra[1] arter svalgsträngsdjur har påträffats i Sverige.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hemichordata, tidigare version.

Noter

  1. ^ ”Hemichordata”. artfakta.se. https://artfakta.se/taxa/5000033/information. Läst 21 mars 2025.