I den här artikeln kommer vi att ta upp ämnet Artdatabanken ur olika perspektiv och synvinklar. Vi kommer att analysera dess betydelse, inverkan och relevans idag, såväl som dess utveckling över tid. Vi kommer att granska de olika åsikterna och ståndpunkterna i frågan, i syfte att erbjuda en heltäckande och komplett vision av Artdatabanken. För att göra detta kommer vi att förlita oss på data, forskning och vittnesmål som gör att vi kan fördjupa vår kunskap och förståelse för detta ämne. Med ett kritiskt och reflekterande förhållningssätt kommer vi att utforska implikationerna och konsekvenserna av Artdatabanken i samhället, kulturen och världen i stort.
SLU Artdatabanken är en avdelning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala med uppgift att samla in och bearbeta data om den biologiska mångfalden. Artdatabanken bedömer arternas överlevnadsförutsättningar och upprättar därefter en Rödlista som utkommer vart femte år och som lämnas vidare till Naturvårdsverket. Man informerar också allmänhet, företag, press och skolor om arter och deras betydelse i svensk natur. Sedan 2002 utger SLU Artdatabanken tidskriften Fauna och Flora. SLU Artdatabanken driver dessutom databasen Dyntaxa – Svensk taxonomisk databas, och tillsammans med Naturvårdsverket rapportsystemet Artportalen för att bevaka och rapportera in observationer av arter som förekommer i landet.
Inom ramen för Svenska artprojektet producerar SLU Artdatabanken det populärvetenskapliga bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna på uppdrag av Sveriges riksdag.