Gycklarnas afton

I dagens värld är Gycklarnas afton ett ämne som har blivit allt mer relevant och intressant. Med teknologins framsteg och globaliseringen har Gycklarnas afton blivit en mötesplats för samhället och dess olika manifestationer. Genom historien har Gycklarnas afton varit föremål för debatt, studier och kontroverser och genererat ett brett spektrum av åsikter och synpunkter. Vare sig ur ett kulturellt, socialt, politiskt eller ekonomiskt perspektiv har Gycklarnas afton satt en betydande prägel på mänskligheten och väckt både passioner och kritik. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna och dimensionerna av Gycklarnas afton, dess inverkan idag och dess relevans i vardagen.

Gycklarnas afton
RegissörIngmar Bergman
ProducentRune Waldekranz
ManusIngmar Bergman
SkådespelareÅke Grönberg
Harriet Andersson
Hasse Ekman
Anders Ek
Gudrun Brost
Annika Tretow
Gunnar Björnstrand
OriginalmusikKarl-Birger Blomdahl
FotografHilding Bladh
Sven Nykvist
KlippningCarl-Olov Skeppstedt
ProduktionsbolagAB Sandrew-Produktion
Premiär14 september 1953
Speltid92 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

Gycklarnas afton är en svensk dramafilm från 1953. Den regisserades av Ingmar Bergman, som även skrev filmens manus. Handlingen kretsar kring en grupp cirkusartister som reser omkring i början av 1900-talet.

Handling

Cirkusdirektören Albert (Åke Grönberg) kommer med sin misslyckade cirkus till den skånska småstad där hans hustru, som han övergivit, bor. Han önskar innerst inne lämna cirkusen och dra sig tillbaka till sitt gamla hem. Han är tillsammans med cirkusryttarinnan Anne (Harriet Andersson) men hon förförs av den lokala teaterns förste älskare Frans (Hasse Ekman). Till sist kommer det till en uppgörelse mellan Albert, Anne och Frans.

Om filmen

Filmen hade premiär på biograf Grand i Stockholm den 14 september 1953 [1] och blev ett fiasko när den kom ut, men anses idag som ett mästerverk och en av Bergmans bästa. På den brittiska tidningen Empire's lista över historiens 500 bästa filmer ligger den på plats 300.[2]

Gycklarnas afton har visats i SVT, bland annat 1978, 1998, i juni 2018, i december 2019 och september 2020.

Rollista i urval

DVD

Filmen gavs ut digitalt restaurerad på DVD 2008 (Sandrew Metronome).

Referenser

Vidare läsning

  • Andersson, Harriet; Lumholdt Jan (2005). Harriet Andersson: samtal med Jan Lumholdt. Stockholm: Alfabeta. sid. 59-68. Libris 9882994. ISBN 915010554X 

Externa länkar