Grob G 120TP

Nuförtiden är Grob G 120TP ett ämne som har fångat många människor runt om i världen. Oavsett om det beror på dess relevans i dagens samhälle eller dess påverkan på människors dagliga liv, har Grob G 120TP varit föremål för debatt och studier inom olika områden. Från det akademiska området till näringslivet har Grob G 120TP visat sig vara ett inslag av stor betydelse som genererat olika åsikter och ställningstaganden. I den här artikeln kommer vi att ytterligare utforska Grob G 120TPs inverkan på våra liv, analysera dess implikationer och diskutera framtidsutsikter för detta ämne. Utan tvekan är Grob G 120TP ett ämne som inte lämnar någon oberörd och som förtjänar att analyseras noggrant.

Grob G 120TP
Flygplansmodell Redigera Wikidata
Under­klass tillskolflygplan, G 120 Redigera Wikidata
Anv­änd­ningflygutbildning, avancerad flygning Redigera Wikidata
Ursp­rungs­landTyskland Redigera Wikidata
OperatörArgentina, Brittiska flygvapnet, Indonesiens flygvapen, Jordaniens flygvapen, Etiopiens flygvapen, Mexikos flygvapen, Myanmar Air Force, USA:s armé Redigera Wikidata
Till­ver­ka­reGrob Aircraft Redigera Wikidata
Första flygning2010 Redigera Wikidata
Officiell webbplatslänk Redigera Wikidata

Grob G 120TP, som premiärflög 2010, är ett lågvingat tvåsitsigt turbopropflygplan med marschfart på 380 km/h, byggt av Grob Aircraft. Det är ett kombinerat skol- och aerobaticflygplan, där flygkroppen består av glasfiberförstärkt plast med vingar av kolfiberkomposit. Det är baserat på skolflygplanet Grob G 120A och har utvecklats för både civilt och militärt ändamål. Flygplanet har infällbart landningsställ.

Användare

Första kunden var Indonesiens flygvapen. EASA del 23 typcertifikation slutfördes i maj 2013.

Grob G 120TP används av många länders flygvapen, t ex Tyskland, Storbritannien, USA, Indonesien, Jordanien, Etiopien, Bangladesh, Mexiko, Myanmar, Kenya, Ecuador och Argentina (Finland version G 115).

Sverige

I maj 2021 utsåg försvarets materielverk i Sverige Grob G 120TP som grundläggande skolflygplan för Försvarsmakten, betecknat SK 40, med leverans från 2023. Sju exemplar är beställda, plus en simulator och kringutrustning, med option på inköp av fler flygplan. I december 2022 beställde FMV tre plan till.

I början av april 2023 levererades de tre första planen.

Se även

Referenser

Noter

Externa länkar