I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet 1941 och dess relevans idag. 1941 är ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos individer i alla åldrar och bakgrunder, vilket genererat ett växande intresse för samhället. Genom historien har 1941 spelat en avgörande roll inom olika områden, från vetenskap och teknik till kultur och konst. I denna mening är det väsentligt att noggrant analysera den påverkan som 1941 har haft på vårt dagliga liv, såväl som på utvecklingen av samhället som helhet. Genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt försöker den här artikeln belysa de olika aspekterna relaterade till 1941, vilket ger en heltäckande och berikande vision om detta ämne.
11 mars – USA:s president Franklin D. Roosevelt undertecknar Lend-Lease-lagen, som innebär att krigsförnödenheter, som tillverkats i USA, kan skeppas till de allierade som lån.
Våren – Sverige sluter handelsavtal med Sovjet om järnprodukter i utbyte mot spannmål. Avtalet får dock ingen betydelse, på grund av det tyska anfallet mot Sovjet senare under året.
6 maj – Svenske kåsören Kar de Mumma benämner yngre moderiktiga herrar som följer vårens kontroversiella mode med bland annat bredbrättad hatt och stor rutig kavaj med begreppet "swingpjatt" .
9 maj – Den tyska ubåten U-110 erövras av brittiska flottan. Ombord finns den senaste versionen av Enigma, den tyska krypteringsmaskinen, som sedan används för att avkoda tyska meddelanden.
10 maj – Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess flyger i hemlighet till Skottland för att medla fred med Storbritannien på egen hand, men tas till fånga när han nödlandar med fallskärm, och blir internerad för resten av kriget.
15 maj – Sveriges ÖB beordrar att kommunister skall avskiljas från sina förband och överföras till arbetskompanier. Även vissa syndikalister och radikala socialdemokrater drabbas.
Italien och Rumänien förklarar krig mot Sovjetunionen .
Sovjetiska styrkor öppnar eld på Hangöfronten. Hangö bombas av tyskt flyg.
I samband med krigsutbrottet mellan Tyskland och Sovjet föreslår den svenska Högern och utrikesministern ett förbud mot Sveriges Kommunistiska Parti (SKP).
Den svenska riksdagen diskuterar de tyska kraven, Midsommarkrisen: Sedan statsministern använt ett påstått abdikationshot från Gustaf V i debatten tillåtes transiteringen "som en engångsföreteelse".
26 juni – Sveriges regering medger att den tyska Engelbrechtdivisionen får åka tåg på järnväg genom Sverige från Norge till Finland . Beslutet blir mycket omdebatterat i Sverige .
Genom misstänkt sabotage sprängs tre av svenska flottans jagare, förtöjda i Hårsfjärden i Stockholm, och 33 personer dödas och 17 skadas. Jagarna är Klas Horn, Klas Uggla och Göteborg och sabotage misstänks men går inte att visa . Olyckan är en av de svåraste katastrofer som i svensk fredstid drabbat svenska försvaret.
September – Årets svenska skörderesultat är det sämsta på 50 år.
Hösten – Sverige börjar tillämpa en generösare flyktingpolitik mot judar, vilket dock är försent, eftersom förintelsen har börjat och tyska judar ej tillåts lämna Tyskland.
19 november – Både tyska kryssaren Kormoran och australiska kryssaren HMAS Sydney sjunker vid ett slag utanför Västaustraliens kust. Inga av de 645 australiska sjömännen från Sydney överlever.
I Sverige invigs en affischkampanj som manar till tystnad och vaksamhet mot ryktesspridning, med Bertil Almqvists tecknade "En svensk tiger" som symbol .
22 november – HMS Devonshire sänker tyska kryssaren Atlantis, och därmed upphör krigets längsta färd med krigsskepp. (622 dagar utan att gå i hamn för reparation)
December
5 december – Sovjetiska soldater går till motoffensiv mot tyskarna, vilka står 3 mil från Moskva .
11 december – Italien och Tyskland förklarar krig mot USA .
13 december – Uppmäts den kallaste temperaturen någonsin i Sverige, -53,3 grader. Plats: Malgovik, Vilhelmina kommun . Köldrekordet är bekräftat av SMHI.
Vattenföroreningsregler för industri- och kloakvatten införs i Sverige.
En svensk grundlagsändring medger censur och utgivningsförbud samt provisorisk kvarstad, det vill säga beslagtagning utan föregående rättegång.
Hösten 1941 efterträder den svenska Pressnämnden det tidigare Pressrådet (som inrättades av staten i september 1939). Nämnden bildas för att reglera vad pressen skriver om kriget och gör det genom att skicka grå lappar.
Statens flyktingnämnd bildas och fungerar som central svensk myndighet för hjälp åt nödställda flyktingar som skrivits ut från flyktingläger.
^"No Sabotage Found in Firestone Blaze by FBI Men Making Probe." Fall River, Herald News, October 14, 1941, p.1
^Muggenthaler, August Karl (1977). German Raiders of WWII. Prentice-Hall. sid. 186–191. ISBN 0-13-354027-8
^Muggenthaler, August Karl (1977). German Raiders of WWII. Prentice-Hall. sid. 114. ISBN 0-13-354027-8
^Brown, Robert J. (1998). Manipulating the Ether: the Power of Broadcast Radio in Thirties America. Jefferson, NC: McFarland & Co. sid. 117–120. ISBN 0-7864-2066-9