Skolästfiskar

I den här artikeln kommer vi att utforska den alltid fascinerande och mångfacetterade världen av Skolästfiskar. Genom historien har Skolästfiskar väckt intresse och nyfikenhet hos miljontals människor runt om i världen, vare sig det beror på dess inverkan på samhället, dess relevans inom det vetenskapliga området eller dess inflytande på populärkulturen. Genom en detaljerad och uttömmande analys kommer vi att ta upp olika aspekter relaterade till Skolästfiskar, från dess ursprung och utveckling till dess implikationer i dagens värld. Likaså kommer vi att fördjupa oss i de debatter och diskussioner som har uppstått kring Skolästfiskar, och undersöka dess roll i det samtida sammanhanget. Den här artikeln syftar till att erbjuda en heltäckande och komplett vision av Skolästfiskar, och bli en värdefull informationskälla för alla som är intresserade av att förstå detta ämne på djupet.

Skolästfiskar
Skolästfisk (Macrouridae sp.)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningTorskartade fiskar
Gadiformes
FamiljSkolästfiskar
Macrouridae
Vetenskapligt namn
§ Macrouridae
AuktorGilbert & Hubbs, 1916
Släkten
Se text.
Hitta fler artiklar om djur med
Albatrossia pectoralis

Skolästfiskar (Macrouridae) är en familj i ordningen torskartade fiskar, oftast storvuxna med svart eller brun kropp. De lever på djupt vatten och hör till de allra vanligaste djuphavsfiskarna. De kännetecknas av ett stort huvud och en bakåt avsmalnande kropp, som slutar i en lång smal "svans".

Arterna förekommer i djupa delar av alla hav från Arktis till Antarktis. Den andra ryggfenan och analfenan är långa och de blir smalare fram till svansspetsen. Familjens medlemmar har inga äkta taggstrålar i fenorna förutom den främsta strålen i den första ryggfenan som är styv. Endast en art i familjen har en stjärtfena. De största exemplaren blir 80 cm långa.[1]

Det vetenskapliga namnet är bildat av de grekiska orden makros (stor) och oura (svans).[1]

Släkten inom Macrouridae

Referenser

  1. ^ Froese, Rainer/Pauly, Daniel (red., 2022). "Macrouridae" i FishBase. juni 2022.

Externa länkar


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Grenadiers (fish), 8 mars 2009.