Skinnarviksparken

Skinnarviksparken är ett ämne som har skapat stort intresse och debatt i det moderna samhället. Skinnarviksparken har genom åren varit föremål för studier, analys och reflektion av experter inom olika områden. Oavsett om det är på det vetenskapliga, kulturella, politiska eller sociala området har Skinnarviksparken varit föremål för ständig uppmärksamhet, genererat motstridiga åsikter och olika ståndpunkter. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Skinnarviksparken, dess inverkan på vardagen, dess utveckling över tid och de implikationer det har i dagens värld. Dessutom kommer vi att diskutera framtidsutsikterna för Skinnarviksparken och hur dess inflytande kommer att fortsätta att forma vår verklighet.

Karta
Parkens utsträckning.
Arne Jones skulptur "Progression".
Skinnarviksparken, vy mot norr.

Skinnarviksparken är en park på Södermalm i centrala Stockholm. Den ligger på höjden söder om Söder Mälarstrand intill Skinnarviksberget. Från parken har man en grandios utsikt över Riddarfjärden.

Redan vid 1600-talets början återfinns namnet Skinnarviken i gamla handlingar. Då var det garvare, även kallad skinnare, som slog sig ned där. En som nämns i en bouppteckning från 1658 är Jöran Marckusson Skinnare, som var gårdsägare vid "Skinnarewickz-gatun". Garvare var för sitt yrke beroende av riklig tillgång på vatten. Eftersom verksamheten spred en obehaglig lukt omkring sig måste den bedrivas på avstånd från stadsbebyggelsen.

Parken anlades ursprungligen på 1930-talet men namnet "Skinnarviksparken" bestämdes redan år 1915. Skinnarviksparken och västra delen av Skinnarviksberget kom att utformas efter nya idéer om att den ursprungliga naturen på platsen i största möjliga utsträckning skulle bevaras och styra parkanläggningens utformning.

I parkens nedre del finns sedan 1979 skulpturen Progression i rostfritt stål av Arne Jones. I parkens södra del finns sedan 2010 en kaffekiosk under sommartid. I parken hålls årligen konserter.

Källor