I följande artikel kommer vi att utforska vilken inverkan Sickla park har haft på olika aspekter av dagens samhälle. Från dess ursprung till dess relevans idag har Sickla park varit ett ämne av intresse för forskare, experter och allmänheten. Genomgående i denna artikel kommer vi att analysera de olika perspektiven relaterade till Sickla park, samt vilka implikationer det har haft inom områden som teknik, kultur, politik och ekonomi. Dessutom kommer vi att undersöka hur Sickla park har påverkat och förändrat hur vi interagerar, kommunicerar och navigerar i dagens värld. Utan tvekan har Sickla park satt en betydande prägel på vårt samhälle och kommer att fortsätta att vara ett relevant ämne för framtiden.
Sickla park var fram till början av 1900-talet ett populärt fritids- och nöjesområde mellan Nacka kommun och Stockholms stad, i nuvarande Södra Hammarbyhamnen.
Innan Hammarbyleden och Danvikskanalen byggdes stod vattnet i Hammarby sjö fyra meter högre än idag och vattenytan var betydligt större än idag. Längs sjön fanns lummiga stränder. På sjöns sydöstra sida låg Sickla park och i grönskan i parken kunde man roa sig, ha picknick, leka, dansa och lyssna på musik. Man kunde även lyssna på talare från bland annat nykterhetsrörelsen (logen Ärlig kämpe) eller från arbetarrörelsen.
Området förstördes efter sjösänkningen i början av 1920-talet. Det som återstår av området är idag det högst belägna området mellan Båtbyggargatan och Sickla kanalgata i Södra Hammarbyhamnen, där det nu finns en lekpark, bevuxen med ett flertal gamla ekar. I folkmun benämns ofta parken som Ekbacken eller Fjärilsparken.
1930 överfördes området från Nacka landskommun till Stockholms stad.