Idag är Shorinji kempo en mycket relevant fråga som berör ett stort antal människor runt om i världen. Med den ökade globaliseringen och sammankopplingen har Shorinji kempo blivit ett ämne av allmänt intresse som inte lämnar någon oberörd. Från dess påverkan på samhället till dess konsekvenser på det personliga planet har Shorinji kempo skapat en bred debatt och väckt intresset hos såväl experter som medborgare. I den här artikeln kommer vi att titta på olika aspekter av Shorinji kempo och utforska dess implikationer i olika sammanhang.
Shōrinji-kempō (少林寺拳法) är en japansk budōart. Shōrinji kempō skapades 1947 av Sō Dōshin som ett system för självförbättring och träning (行 Gyo eller disciplin) i Japan baserat på Shaolin kung fu (med samma första tre kanji). [1]
Shōrinji kempō refereras ofta till som "den tänkande människans kampsport".
Två system/tekniker kombineras i Shorinji kempo till ett komplett självförsvarssystem som kan anpassas till vilken situation som helst.
Shorinji kempo grundades av japanen So Doshin 1947. Han utvecklade ett system som bygger på de tekniker och den filosofi han lärt sig i Kina. So Doshin ville återskapa den tanke Bodhidharma haft när han lärde ut kampkonst och zenfilosofi i Shaolintemplet. Shorinji kempo baseras på enighet mellan kropp och själ samt enigheten mellan styrka och kärlek.
Shorinji kempo innehåller även meditation (chinkon-gyo, vilket i princip innebär Zazen).
Shorinji Kempo group (少林寺拳法グループ) består av fem organisatoriska delar. Dessa organisationer är:
Det finns för närvarande 11 aktiva klubbar i Sverige med merparten av klubbarna verksamma i mellersta Sverige. De klubbar som finns är: