I dagens värld har Shootfighting blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Oavsett om vi talar om Shootfighting som en offentlig person, en historisk händelse relaterad till Shootfighting, eller ett ämne för aktuell debatt, är vikten av att fördjupa sig i dess innebörd och återverkningar obestridlig. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i världen av Shootfighting och utforska dess olika aspekter, för att förstå dess betydelse och inverkan på det samtida samhället.
Shootfighting kallas det man gör när man utövar shooto. I Sverige kallas det sedan 2016 på amatörnivå för "MMA klass-B". Det är en kampsport som uppstod när den tyske brottaren Karl Gotch lärde ut wrestling eller "shooting" till en grupp ur den japanska kampsportseliten. Den förste icke-japanske mästaren Bart Vale tog sedermera sporten till väst och gav den namnet shootfighting.
Sporten växte fort, särskilt i USA. Shootfighting togs till Sverige av August Wallén och drevs från 1995-2004 i Shooters MMA:s regi. Sedan 2005 är administrationen och organisationen av shootfighting förlagd till Svenska Budo- och Kampsportsförbundet (SB&K) där shootfighting blev invald som idrott 2005. Shootfighting blev därmed också ansluten till Riksidrottsförbundet. På SB&Ks kampsportssektions årsmöte väljs varje år en shootfightingrepresentant att representera shootfighting i sektionsstyrelsen.
2007 arrangerades den första Swedish Shootfighting League, en liga med tävlingar utspridda över landet och med ett svenskt mästerskap i slutet av året.
MMA klass-B skiljer sig från professionell shootfighting genom att markkamp, ground and pound, inte är tillåtet på amatörnivå. MMA klass-B har även stående räkning på samma sätt som boxning. Sporten består av moment från ett flertal andra kampsporter, framför allt från thaiboxning, brottning och brasiliansk jiu-jitsu. Matcherna går oftast i boxningsring och består av en femminutersrond (titelmatcher består av två). En match kan vinnas på följande sätt:
Internationellt tillåter reglerna vinst på knock-out (KO). I Sverige är vinst på KO enligt SB&Ks definition ej tillåtet.