Museiparken, Jönköping

I dagens värld har Museiparken, Jönköping blivit ett ämne av ökande intresse för människor i alla åldrar och bakgrunder. Oavsett om det beror på dess historiska relevans, dess inverkan på det nuvarande samhället eller dess betydelse för framtiden, är Museiparken, Jönköping ett ämne som inte lämnar någon oberörd. Genom åren har det väckt debatter, framkallat förändringar och genererat oändlig forskning och studier inom olika discipliner. I den här artikeln kommer vi att utforska de många aspekterna av Museiparken, Jönköping, och analysera dess inflytande på olika aspekter av vårt dagliga liv och samhället som helhet.

Museiparken
Jönköpings_läns_museum_utsidan.jpg
Karta
Plats
PlatsÖster, Jönköping
LandSverige
Administration
Övrigt

Museiparken är en liten park på Öster i Jönköping, som har anlagts framför Jönköpings läns museum. Den anlades på den plats, där tidigare Fisktorget legat, i samband med att museet tillbyggdes utmed Slottsgatan västerut i början av 1990-talet.

Carl Nyrén, som ritade museets tillbyggnad, och landskapsarkitekt Bengt Isling ritade parken som en trädgård, omgiven av en stengärdsgård. I parken finns hasselbuskar och lindar.

I parken finns Mandala – en komposition med vatten och stenar, ett konstverk av Takashi Naraha. Det består bland annat av en turkosblå vattenränna och stenar som representerar berggrunden i trakten: röd granit från Askeryd, grå gnejs från Gislaved, diabas från Rydaholm, järnmalm från Taberg och gännassandsten från Uppgränna.

Åren 2000–2015 fanns i Museiparken också ett friggebodskonstverk av Lars Vilks, som ufördes som en del av Länsmuseets utställning av ett tjugotal Friggebodar med anledning av den bygglovsbefriade friggebodens 20-årsjubileum. Det invigdes av dåvarande landshövdingen i Jönköpings län Birgit Friggebo.

Källor

Noter