Kurdiska kalendern

I dagens värld har Kurdiska kalendern blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av individer. Oavsett om det beror på dess inverkan på samhället, dess inflytande på populärkulturen eller dess betydelse inom det vetenskapliga området, har Kurdiska kalendern lyckats fånga uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och bakgrunder. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Kurdiska kalendern, analysera dess utveckling över tid, dess inverkan idag och de möjliga konsekvenser som dess närvaro har i framtiden. Genom ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt kommer vi att försöka erbjuda en heltäckande bild av Kurdiska kalendern, vilket ger läsaren en komplett och berikande överblick av detta fascinerande ämne.

Kurdiska kalendern är den kalender som idag används av kurderna. Den kallas "Salnema".

I äldre tid användes en kalender som kallas "Salnama kevn" (Bihijmara kevn). Den användes mellan 5500 och 612 f.Kr. I denna äldre kalender, var solen, månen och stjärntecken viktiga.

Den kurdiska tideräkningen börjar vid 700 f.Kr., vilket ska vara året Deiokes förenade mederna enligt Herodotos. Idag använder kurderna den kejserliga kalendern, användes officiellt i Kurdistan regionen. [1]År 2021 sammanfaller med år 2721 och 21 mars infaller det kurdiska nyåret Newroz enligt Kurdistans kejserliga kalender. Hos de kurdiska zoroastrierna så är det år 3759.

Källor

  1. ^ ”Kurdish Calendar - Rozname bi kurdî” (på engelska). Institutkurde.org. https://www.institutkurde.org/en/kurdorama/rozname/. Läst 31 december 2021.