I dagens värld har Höga kustenleden blivit ett ämne av stor relevans och uppmärksamhet. Sedan dess uppkomst har Höga kustenleden fångat intresset hos experter, forskare och allmänheten och genererat ett brett utbud av debatter, teorier och åsikter. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess påverkan på kulturen eller dess relevans i historien, fortsätter Höga kustenleden att vara föremål för analys och diskussion inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Höga kustenleden, från dess ursprung till dess inverkan på dagens värld, för att ge en heltäckande vision av detta spännande och kontroversiella ämne.
Höga kustenleden är en 128,6 km lång vandringsled i Höga kusten-området mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning och Varvsberget i Örnsköldsvik.[1] Leden är en låglandsled,[2] markerad med orange färg[3] och Region Västernorrland är ledhuvudman.[4]
Höga kustenleden är indelad i 13 etapper, och det finns minst en övernattningsmöjlighet under tak i varje etapp, allt ifrån stugor till vandrarhem och hotell. Alla etapper är tillgängliga var för sig och varierar allt ifrån lätta till krävande.[1]
Etappen räknas som krävande. Den börjar vid Högakustenbrons norra fäste och har målet i Lövvik.
Normal. Här finns en avstickare på ca: 800 m till Valkallens topp, som en gång var plats för en vårdkase. Rep underlättar klättringen under den brantaste biten.
Krävande. En avstickare leder till Hörsångs havsbad och camping längst in i Grönsviksfjärden.
Lätt. Här finns en avstickare på 700 m till Rödklitten som är ett sydväxtberg med utsikt. På den branta sidan finns rester av en fornborg från yngre järnåldern.[5]
Krävande. Här kommer man till samhället Ullånger efter E4.
Normal. Mäjasjöns fäbodar är ett tiotal byggnader som restaurerats.
Lätt. Etappen går genom samhället Docksta till naturreservatet Skuleberget.
Normal. En avstickare 5 km norr om Skuleberget leder till fäbodvallen Bergsbodarna.
Krävande. Den här etappen går genom Skuleskogens nationalpark. Här finns ett system på 28 km uppmärkta leder som återknyter till huvudleden. Vid havet ligger Näskebodarna och Tärnetholmarna. Efter en stig finns också gravfält från bronsåldern. Högre upp mot bergen ligger tjärnarna Skrattaborrtjärnen och Tärnetvattnet. Nedanför den senare finns en djup smal skreva och en grotta. Skravelbäcken rinner genom denna etapp. Mest besökta målet är ändå Slåttdalsskrevan.
Lätt. Leden följer den allmänna vägen till samhället Köpmanholmen.
Krävande. Ungefär 6 km av denna etapp går genom Balesuddens naturreservat. En avstickare på 2 km leder förbi Balestjärnen upp till utsiktspunkten på Balesberget.
Normal. Efter stigar och skogsvägar förbi Småtjärnarna kommer man till Svedje i utkanten av Örnsköldsvik.
Lätt. Nu går man över Moälven. I samhället Hörnett passerar man MODO:s f d hemmaarena Kempehallen. En stigning leder genom Hörnsjöns naturreservat. Uppe på Varvsbergets topp har man utsikt över Örnsköldsvik. Via trappor och stigar kommer man ner till stadens centrum.