I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Gamla sockenvägen Flemingsberg–Lissma och utforska dess ursprung, betydelse och relevans idag. Gamla sockenvägen Flemingsberg–Lissma har väckt många människors intresse och nyfikenhet genom tiden och i den här artikeln ska vi försöka belysa alla aspekter som gör den så speciell. Från dess påverkan på samhället till dess påverkan på olika områden har Gamla sockenvägen Flemingsberg–Lissma lämnat ett outplånligt spår som förtjänar att analyseras och förstås på djupet. Följ med oss på denna upptäckts- och kunskapsresa om Gamla sockenvägen Flemingsberg–Lissma, en upplevelse som lovar att bli berikande och avslöjande.
Sockenvägen Flemingsberg–Lissma är en historisk färd- och kyrkväg i Huddinge socken, dagens Huddinge kommun, Stockholms län. Vägen sammanlänkade bland annat gårdarna Flemingsberg, Stensättra, Sundby, Björksättra samt Lissma med Huddinge kyrka. Stora delar av den gamla färdvägen är fortfarande bevarade och nyttjas numera som vandringsled för delar av Huddingeleden och Sörmlandsleden.
Den gamla socken- och kyrkvägen sträcker sig huvudsakligen längs med södra och västra sidan av Flemingsbergsviken och sjön Orlången inom Flemingsbergsskogens naturreservat. Vid det numera försvunna dagsverkstorpet Brostugan, längst in i Flemingsbergsviken, delade sig vägen. En del fortsatte västerut mot dagens Flemingsberg och en del gick mot norr och Huddinge kyrka.
Vägen är redovisad på de äldsta kartorna som finns av området, i de geometriska jordeböckerna från 1636 och 1699. Vägen kan vara mycket äldre än så, dess exakta ålder är dock okänd. I skogsområdet söder om Björksättra existerar två cirka 100 meter långa hålvägar som tyder på att här fanns en vägförbindelse möjligtvis redan på medeltid eller ännu tidigare (RAÄ-nummer Huddinge 249:1). På 1850-talet övergavs den gamla sockenvägen som huvudfärdväg när nya vägar anlades, bland dem dagens Lännavägen (länsväg 259).
Av den gamla sockenvägen i Huddinge finns flera välbevarade vägavsnitt (från söder till norr):