I dagens värld har Heisei blivit allt mer relevant. Oavsett om det beror på dess inverkan på samhället, dess betydelse i historien, dess inflytande inom yrkesområdet eller dess relevans i vardagen, har Heisei fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling har Heisei lämnat en outplånlig prägel på världen och har genererat oändliga debatter, reflektioner och studier som försöker förstå dess sanna innebörd. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Heisei, från dess ursprung till dess inverkan på den moderna världen, för att belysa detta relevanta och fascinerande ämne.
Heisei (japanska: 平成?, heisei), 8 januari 1989–30 april 2019, är perioden i den japanska tideräkningen mellan kejsare Akihitos trontillträde 1989 (heisei 1, utläst heisei gannen) och hans abdikation den 30 april 2019.
Sedan meijiperioden används regeringsperiodens namn som postumt namn för respektive kejsare. Kejsare Akihito kommer alltså inte att kallas "Heiseikejsaren" så länge han lever.
Namnet på perioden är hämtat från två kinesiska klassiker: Shiji och Shujing. I Shiji förekommer tecknen i citatet 内平外成 (inre frid och yttre blomstring), och i Shujing i citatet 地平天成" (fredligt land och klar himmel).
Heisei figurerar bland annat i titeln på en populär japansk film från 1990-talet – Pompoko (1994 års största japanska biosuccé). Dess japanska titel (japanska: 平成狸合戦ぽんぽこ, Heisei tanuki gassen ponpoko?) betyder "Heisei-periodens mårdhundskrig pompoko". Titeln refererar till att mårdhundarnas kamp för sitt livsrum är en modern kamp. Den japanska periodindelningen efter kejsare görs också i någon mån narr av i filmen, där berättaren i inledningen deklamerar "I Pompokos 31:a år…"
Förra: | Period: Heisei | Nästa: |
Shōwa | Reiwa |