I den här artikeln kommer vi att analysera Fredligt motstånd i detalj och utforska dess olika aspekter och egenskaper för att förstå dess inverkan i olika sammanhang. Från dess ursprung till dess relevans idag har Fredligt motstånd väckt anmärkningsvärt intresse och debatt och blivit ett ämne av intresse för experter och allmänheten. Utefter dessa linjer kommer vi att undersöka dess historiska utveckling, dess implikationer i det samtida samhället och de möjliga konsekvenser det har för framtiden. Den här artikeln syftar till att ge ett heltäckande perspektiv på Fredligt motstånd och erbjuder därmed en solid utgångspunkt för dem som är intresserade av att fördjupa sig i detta komplexa och fascinerande ämne.
Fredligt motstånd (engelska: non-violent resistance) är ett sätt att skapa samhällelig förändring utan att använda våld. Bland kända förespråkare finns eller har funnits Mahatma Gandhi (se satyagraha), Leo Tolstoj, Andrei Sacharov, Martin Luther King, Václav Havel, Aung San Suu Kyi och Lech Wałęsa. Det anammar icke-våld-principen.
Flera olika översättningar finns för det engelska non-violent resistance. Det inkluderar fredligt motstånd, ickevåldmotstånd och civilt motstånd (vilket oftast förutsätter frånvaron av vapen). Det kan också jämföras med det närliggande civil olydnad (även passivt motstånd), vilken mer syftar på en ohörsamhet att åtlyda fattade beslut.