Douglas DC-9

Den här artikeln kommer att ta upp frågan om Douglas DC-9, som har fått stor relevans de senaste åren. Sedan sitt ursprung har Douglas DC-9 väckt otaliga åsikter och debatter som har polariserat samhället. Det är därför det är av yttersta vikt att analysera detta fenomen på djupet och objektivt, för att förstå dess implikationer på olika områden, från det sociala till det ekonomiska. Likaså kommer inverkan av Douglas DC-9 i olika kulturella sammanhang att utforskas, liksom de möjliga framtidsperspektiv som kan uppstå från dess utveckling. Genom reflektion och kritisk analys kommer vi att försöka belysa de olika aspekterna av Douglas DC-9, för att främja en konstruktiv och berikande debatt kring detta ämne.

En SAS Douglas DC-9-21, Zürich 1999
Douglas DC-9.
Cockpit.

Douglas DC-9 är ett tvåmotorigt jetdrivet flygplan tillverkat av Douglas Aircraft Company Inc. (senare McDonnell Douglas, numera Boeing) i Long Beach, Kalifornien, USA. Tillverkningen startade 1965 och den sista DC-9 levererades i oktober 1982. Den 23 maj 2006 levererades de sista exemplaren av Boeing 717 till Midwest Airlines och Airtran Airways och därmed hade produktionen av DC-9-familjen upphört efter 41 års tillverkning.

Ursprungsversionen DC-9-10 hade kapacitet för 65-75 passagerare. Efter hand förlängdes kroppen och flygplanet erbjöds i varianterna DC-9-20, DC-9-30, DC-9-40, DC-9-50 och DC-9 Super 80 (även känd som MD-80). Bland de stora operatörerna av DC-9-familjen fanns bland andra SAS, TWA, American Airlines, Alitalia och Swissair.

Efterföljare

ACAC ARJ21 som tillverkas i Folkrepubliken Kina har många likheter med DC-9:an och dess yngre syskon, de tillverkade planet på licens ett tag och har nu en egen variant under utprovning.

Externa länkar