Centralpostkontoret

I dagens artikel ska vi fördjupa oss i ämnet Centralpostkontoret, som har genererat stort intresse i dagens samhälle. För att ge en bred och detaljerad bild av detta ämne kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Centralpostkontoret, från dess ursprung eller utveckling till dess inverkan i olika sammanhang. Genomgående i artikeln kommer vi att undersöka de olika perspektiven och åsikterna kring Centralpostkontoret, samt vilka utmaningar och möjligheter det ger. På samma sätt kommer vi att fördjupa oss i möjliga lösningar eller strategier för att möta svårigheterna förknippade med Centralpostkontoret. Ytterst syftar den här artikeln till att ge läsarna en djupare och mer fullständig förståelse av Centralpostkontoret, med syftet att uppmuntra till dialog och reflektion kring detta ämne som är så relevant idag.

Ej att förväxla med Centralposthuset, Stockholm.

Centralpostkontoret utmed Jacobsgatan mot Rödbodtorget kring sekelskiftet 1900.

Centralpostkontoret var en byggnad i dåvarande kvarteret Sjörån vid RödbotorgetJakobsgatan 30 på Norrmalm i Stockholm, vid nuvarande Tegelbacken, uppfört 1871-1875 efter ritningar av Albert Törnqvist[1].

Generalpoststyrelsen flyttade 1875 sin verksamhet till byggnaden från den tidigare adressen på Lilla Nygatan 6, och därmed öppnade Stockholms andra postkontor ett stenkast från den nya Centralstationen. Adressen förblev huvudkontor fram till 1903 då det nya Centralposthuset invigdes på Vasagatan.[2] Huset kom senare att disponeras av Arméförvaltningen.[3]

Huset byggdes senare om; bland annat lade man till en våning. Huset revs 1969-1970, i samband med Norrmalmsregleringens omdaning av Tegelbacken.

Referenser

  1. ^ Fil dr Staffan Nilsson: Brevborgen vid Vasagatan Arkiverad 23 juni 2018 hämtat från the Wayback Machine., sid 25
  2. ^ ”Från postpalats till filialpostkontor”. Postmuseum. Arkiverad från originalet den 30 december 2010. https://web.archive.org/web/20101230032133/http://www.postmuseum.posten.se/utstallningar/pmhuset7.html. Läst 1 maj 2010. 
  3. ^ 1940 års karta över Stockholm Stockholmskällan

Externa länkar