Vikarien (2006)

I dagens värld är Vikarien (2006) ett ämne för ständigt intresse och debatt. Oavsett om det beror på dess historiska relevans, dess inverkan på det nuvarande samhället eller dess betydelse för populärkulturen, är Vikarien (2006) ett ämne som fortsätter att dra till sig uppmärksamhet från akademiker, forskare, entusiaster och människor i allmänhet. Under åren har Vikarien (2006) utvecklats och dess betydelse har ökat, vilket genererar oändlig utforskning och forskning om dess många aspekter. I den här artikeln kommer vi att försöka fördjupa oss i ämnet Vikarien (2006), utforska dess ursprung, dess utveckling och dess inverkan på den samtida världen.

Vikarien
GenreDokumentärfilm
RegissörÅsa Blanck, Johan Palmgren
ProducentÅsa Blanck, Petter Hansson
ManusÅsa Blanck, Johan Palmgren
OriginalmusikCrille Olsson, Goran Kajfes
FotografJohan Palmgren
KlippningPetter Brundell
ProduktionsbolagMTG Modern TV AB
DistributionFolkets Bio AB
Premiär29 januari 2006
Speltid85 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Vikarien är en svensk dokumentärfilm från 2006 i regi av Åsa Blanck och Johan Palmgren.

Filmen skildrar den unge läraren Max Wejstorp som arbetar på Hallonbergsskolan i Stockholmsförorten Hallonbergen. Lektionerna blir alltmer stökiga och för att råda bot på kaoset tar Wejstorp hjälp av sin gamle lärare Folke Silvén från Lund. Mötet mellan Silvéns gammaldags disciplin och den moderna skolan blir laddat.

Vikarien producerades av Blanck och Petter Hansson och spelades in våren och försommaren 2005 efter ett manus av Blanck och Palmgren. Musiken komponerades av Crille Olsson och Goran Kajfes, fotades av Palmgren och klipptes av Petter Brundell. Den premiärvisades 29 januari 2006 på Göteborgs filmfestival och hade biopremiär 31 mars 2006. Den visades av Sveriges Television 2006 och 2008.

2006 belönades filmen med "Youth Prize" vid en filmfestival i Leipzig och 2007 med det norska Eurodok-priset och en Guldbagge för bästa dokumentär.

Mottagande

Filmen fick treor och fyror av samtliga recensenter och har medelbetyget 3,6/5 på Kritiker.se, baserat på elva recensioner.

Referenser