Tvåvingar

I dagens värld har Tvåvingar blivit ett ämne av stor betydelse och intresse för ett brett spektrum av människor. Oavsett om det är i den professionella, akademiska eller personliga sfären, väcker Tvåvingar intresset hos individer i alla åldrar och yrken. Dess inverkan och relevans sträcker sig genom historien och täcker en mängd olika aspekter som påverkar dagens samhälle. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska de många aspekterna av Tvåvingar, från dess ursprung och utveckling till dess implikationer i olika sammanhang. Genom en djupgående och uttömmande analys är det tänkt att belysa komplexiteten och dimensionerna av Tvåvingar, för att ge ett helhetsperspektiv som inbjuder till reflektion och förståelse.

Tvåvingar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
InfraklassNeoptera
OrdningTvåvingar
Diptera
Vetenskapligt namn
§ Diptera
Underordningar
Hitta fler artiklar om djur med

Tvåvingar (Diptera) är en ordning i klassen insekter. Tvåvingarna har enbart ett par vingar på mellankroppen (mesothorax). Av ett ursprungligt bakre par vingar återstår enbart ett par klubblika svängkolvar. Dessa fungerar som balansorgan när insekten flyger. Tvåvingar har ett stort och rörligt huvud och munnens delar är anpassade för att suga, eller för att sticka och suga. Tvåvingar genomgår en fullständig metamorfos.

Det uppskattas finnas omkring 240 000 arter i ordningen, men av dessa har enbart cirka 120 000 beskrivits. I Sverige finns minst 5900 arter.

Denna insektsordning påverkar i hög grad ekologi, medicin och ekonomi. Inom ordningen återfinns många smittbärande insekter. Dessa förekommer framförallt i områden med tropiskt klimat.

Larverna av flera arter lever som parasiter i kadaver, gröna växtdelar, frukter eller i vattnet. Larverna saknar yttre extremiteter och genomgår flera hudömsningar. Några tvåvingar suger i sitt fullbildade stadium (imago) blod.

Frontpartiet på spyflugan Calliphora vicina (familjen Calliphoridae)

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Diptera, 26 juni 2006.
  1. ^ Tvåvingar. Bokförlaget Bra Böcker AB, Höganäs. 1995. sid. 526. ISBN 91-7024-619-X 
  2. ^ Ahne, Liebich, Stohrer & Wolf (2000). ”Insekten als Parasiten” (på tyska). Zoologie: Lehrbuch für Studierend. Schattauer Verlag. sid. 239 

Externa länkar