Frågan om Trummagasin är av stor betydelse idag, eftersom den berör ett brett spektrum av människor och har betydande återverkningar på olika områden i livet. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska de olika aspekterna av Trummagasin och analysera dess inverkan på samhälle, ekonomi och kultur. Dessutom kommer vi att undersöka de olika förhållningssätten och åsikterna om Trummagasin, i syfte att ge en heltäckande och berikande vision om detta ämne. Genom en detaljerad och uttömmande analys vill vi belysa Trummagasin och erbjuda nya perspektiv som inbjuder till reflektion och debatt.
Trummagasin |
---|
Isärtaget trummagasin till kpist
![]() Trummagasin monterad på kpist
Del av: Vapenmagasin
Magasintyper Underkategorier |
Trummagasin eller rundmagasin är vapenmagasin som har formen av en trumma, vars patroner hålls längsgående med trummans djup (jämför tallriksmagasin, karusellmagasin). De förekommer traditionellt som högkapacitetsmagasin med en längre patronrad.
Trummagasin används i modern tid vanligen för gruppvapen såsom lätta kulsprutor, kulsprutegevär och automatkanoner som behöver hög ammunitionskapacitet oavsett utformning på magasin, varvid trummagasin oftast har bättre kapacitet och utformning för ändamålet än till exempel stavmagasin.
Den stora fördelen med trummagasin är att de rymmer fler skott än konventionella stavmagasin, med nackdelen att de är otympligare. Trummagasin med mekanisk matning, såsom via en fjäder, har även ökänt rykte för opålitlig ammunitionsmatning. Utformningen gör de känsliga för eldavbrott som följd av matningsproblem.
De tar även längre tid att ladda om med ny ammunition på grund av den höge kapaciteten och utformningen.
I trummagasin dras patronraden traditionellt runt i en cirkel eller spiral kring magasinets mitt, men vissa exempel har friliggande patronrad genom bandad ammunition, då i princip en trumformad bandkassett.
Likt de flesta utformningar av vapenmagasin är trummagasin historiskt enbart en generellt form av magasin och kräver inte någon speciell typ av matningsmetod. Trummagasin har historiskt bland annat använt fjädermatning för löspatroner och bandmatning för bandad ammunition. Vid den senare har trummagasinet i vissa fall i princip enbart bestått av en trumformad metallburk utan någon märkvärd inre mekanism.
Historiskt har trummagasin varit väldigt vanligt hos kulsprutepistoler, speciellt under krigsåren. Som exempel kan nämnas: tyska MP 18, finska 9,00 kp/31, sovjetiska PPSj-41 och amerikanska Thompson, vilka alla använde trummagasin som konventionellt magasin under viss period. Trummagasin har även funnits till automatpistoler som tyska Luger P08.
I modern tid finns det trummagasin till de flesta handeldvapnen, exempelvis AK-47, AK-74 och M16, men trots detta är användning av trummagasin på handeldvapen i strid relativt begränsad och används huvudsakligen enbart till kulsprutegevär (typexempel: RPK, MG36) då de är understödsvapen. Moderna truppförsök med trummagasin till automatkarbiner av både amerikanska och brittiska soldater visade att trummagasinen var opålitliga och problematiska. Även Sverige ska ha testat trummagasin till automatkarbin 5 under viss tid men inget sådant används i aktiv tjänst.
Typen förekommer även hos pansarfordon i olika konfigurationer, vanligen i baktornet såsom hos AMX-13 och stridsvagn KRV, alternativt under pjäsen såsom hos Lorraine 40t och vissa AMX-50 varianter.
Utöver enkla traditionella trummagasin finns bland annat: