I dagens värld har Tiggarens opera blivit ett ämne av stort intresse för många människor. Oavsett om det beror på dess relevans i samhället, dess inverkan på det dagliga livet eller dess historiska betydelse, har Tiggarens opera fångat uppmärksamheten hos individer i alla åldrar och bakgrunder. Sedan dess uppkomst har Tiggarens opera varit föremål för debatt, studier och analys, och genererat en stor mängd forskning och åsikter som försöker förstå dess betydelse och genomslag i olika sammanhang. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Tiggarens opera, från dess ursprung till dess nuvarande inflytande, i syfte att ge en heltäckande bild av detta ämne som är så relevant idag.
Tiggarens opera eller Tiggaroperan (engelska: The Beggar's Opera) är en satirisk s.k. balladopera i tre akter från 1728 med musik samlad och arrangerad av Johann Christoph Pepusch. Libretto av John Gay.
Texten till "Beggar's opera" användes i bearbetad översättning till tyska under namnet Die Dreigroschenoper (Tolvskillingsoperan); vid uruppförandet av detta verk år 1928 angavs John Gay som textförfattaren på programbladet, och det har senare sporadiskt förekommit att även originalverket har kallats Tolvskillingsoperan på svenska. "Tiggaroperan" och "Tolvskillingsoperan" är dock framför allt musikaliskt mycket olika, och man skiljer normalt på dem som två olika verk.
Musiken bygger mestadels på populära, folkliga melodier från samtiden i arrangemang av Johann Christoph Pepusch. Föremål för satiren var bland andra den framträdande politikern Robert Walpole. Även den italienska operan i samtidens London – företrädd av bland annat Georg Friedrich Händel – förlöjligades indirekt. Urpremiären ägde rum på Lincoln's Inn Fields i London den 29 januari 1728 och blev en enorm succé, som kom att förändra Londons musikliv i grunden.
Tiggarens opera tar på ett provokativt sätt upp samhällets uppdelning i högt och lågt. Den ursprungliga idén till kom från Jonathan Swift.
Den första uppsättningen på svenska hade premiär 1929, bara ett år efter urpremiären. Den uppfördes i Finland, på Svenska Teatern i Helsingfors i regi av legendariska teaterchefen Nicken Rönngren. Den första svenska premiären i Sverige ägde rum på Kungliga Teatern i Stockholm den 5 januari 1945. 1945. Operan sattes även upp på Confidencen, Ulrikdals slottsteater 1985 (premiär den 23.8; i rollerna Kjerstin Dellert, Margareta Hallin, Ulla Sallert, Olof Thunberg, Nils Bäckström, Sven-Olof Eliasson, Mikael Samuelsson m.fl.)
Till handlingen och rolluppsättningen följer Tolvskillingsoperan också originalet rätt väl, bortsett från att Brecht valt att förlägga handlingen närmare nutiden. Emellertid använde Bertolt Brecht delvis andra texter än Gays, av François Villon och Rudyard Kipling, och satte också sin personliga prägel på resultatet. Musiken nykomponerades av Kurt Weill, nästan helt utan påverkan från av originalmusiken. Tiggaroperan och Tolvskillingsoperan betraktas därför normalt som två olika verk. Tolvskillingsoperan har blivit mycket känd, vilket har gjort att Tiggaroperan bitvis har varit mer bekant som "förlagan till Tolvskillingsoperan" eller rent av "Urversionen av Tolvskillingsoperan" än i som självständigt verk. Den har dock fortsatt att uppföras, parallellt med och skilt från Tolvskillingsoperan.
Gatunymfer, medlemmar av Macheaths band, en värdshusvärd, en fångvaktare, en tjänare, fångar och pöbel.
Operan utspelas i London på 1720-talet