Sogndalstrand

I dagens värld har Sogndalstrand blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Oavsett om det beror på dess inverkan på samhället, dess inflytande på den kulturella sfären, dess relevans i historien eller dess betydelse för personlig utveckling, har Sogndalstrand lyckats fånga uppmärksamheten hos miljontals individer runt om i världen. När vi utforskar detta ämne ytterligare går vi in ​​i ett universum av olika möjligheter och perspektiv, som inbjuder oss att reflektera, ifrågasätta och diskutera Sogndalstrand. Genom den här artikeln kommer vi att försöka fördjupa oss i de olika aspekterna som gör Sogndalstrand till ett så relevant ämne idag, och vi kommer att utforska dess inverkan på olika områden i det dagliga livet.

Sogndalstrand
Ort
Land Norge Norge
Fylke Rogaland fylke
Kommun Sokndals kommun
Höjdläge m ö.h.
Koordinater 58°19′19″N 6°17′4″Ö / 58.32194°N 6.28444°Ö / 58.32194; 6.28444
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 7536109
Ortens läge i Rogaland fylke
Ortens läge i Rogaland fylke
Ortens läge i Rogaland fylke
Rogaland fylke i Norge
Rogaland fylke i Norge
Rogaland fylke i Norge
Wikimedia Commons: Sogndalstrand

Redigera Wikidata

Sogndalstrand är en ort i Sokndals kommun i Rogalands kommun i sydvästra Norge. Orten som ingår i tätorten Hauge. Det är också en kulturmiljö, enligt beslut av Norges regering 2005.

Orterna Sogndalstrand och Rekefjord utgjorde 1846–1944 en egen stadskommun med namnet Sogndal. Staden växte under 1600-talet, och var på 1660-talet en viktig kuststad. Den fick ställning som så kallad lastningsplats (norska: ladested) 1798 och blev en viktig hamn med livlig handelsverksamhet. Då gruvdrift började i Sokndal under tidigt 1860-tal blev Rekefjord malmhamn, men gruvdriften lades ned efter tio år. Under 1880-talet hade Sogndalstrand omkring 500 invånare och från orten exporterades makrill, lax och hummer.

Sogndalstrands trähusbebyggelse delas av älven Sokna. Över älven går Stranda Bru. På den västra Strandasidan ligger stadsmässiga trähus längs med Strandgaten, med sjöhus ut mot älven. På den östra Årossidan byggdes orten upp av gårdstun med odlingsmark och gemensam utmark i den stil som varit vanlig på Vestlandet.

Fiskeri- og sjøfartsmuseet vid Sandvikveien på Årossidan är en del av Dalane folkemuseum.

Bildgalleri

Källor