Skyldra gevär

I den här artikeln kommer vi att utforska och analysera i detalj ämnet Skyldra gevär, som har varit föremål för intresse och forskning genom åren. Skyldra gevär är ett ämne som har väckt debatt inom olika områden och områden, från vetenskap till politik, inklusive kultur och samhälle i stort. Under decennierna har Skyldra gevär utvecklats och antagit nya dimensioner, vilket väckt ett fortsatt intresse för att förstå dess implikationer och konsekvenser. I denna mening är det avgörande att kritiskt granska de olika perspektiven och förhållningssätten relaterade till Skyldra gevär, för att fördjupa vår förståelse och generera en konstruktiv debatt kring detta ämne.

Den Kongelige Livgarde skyldrar gevär med automatkarbin och sabel på Amalienborgs borggård.

Skyldra gevär är en form av militär hälsning med vapen. Hälsningen används idag främst vid formella tillfällen som vid högvakt eller andra tillfällen när en fanvakt eller honnörsvakt är uppställd, exempelvis vid statsbesök.

På kommando skyldra gevär lyfter truppen vapnet framför sig, hållet lodrätt med mynningen uppåt och undersidan framåt. Officerare med sabel eller värja som för befäl över truppen skyldrar genom att föra värjan, eller sabeln, från ansiktshöjd till att peka mot marken, snett ner åt höger.

Historiskt

I de tidiga exercisreglementena från slutet av 1600-talet används skyldra med musköt som ett led i exerceringen och handgreppen för infanteriet (år 1706), likaså när soldaten/officeren skulle svära trohetseden (år 1695). Skyldra med edert gevär användes även av artilleriet i exercis med Zintrör (år 1710) tex.[1]

Se även

Externa länkar

Källor

Referenser

  1. ^ Karolinska uniformer och munderingar åren 1700-1721 s. 278-279, 281-294, 232-233. Anders Larsson. Jengel Förlag Östersund 2022. ISBN 978-91-88573-43-8