High five

I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska effekten och relevansen av High five i det moderna samhället. High five har varit ett ämne av intresse och debatt i decennier, och dess inflytande sträcker sig till flera områden, från politik och ekonomi till kultur och teknik. Genom en djupgående analys kommer vi att undersöka hur High five har format våra uppfattningar, beteenden och relationer i dagens värld. Dessutom kommer vi att ta upp implikationerna och utmaningarna som High five innebär för framtiden, och hur dess utveckling kommer att fortsätta att forma mänsklighetens gång.

För musikalbumet, se Hi-Five.
Två personer som gör en high-five

High-five är en handgest för att uttrycka framgång genom att två personer slår ihop sina handflator med fingrarna uppåt. Uttrycket syftar på att gesten utförs högt uppe och på handens fem fingrar. Det påstås att första kända tillfället då gesten uppstod i USA under det specifika namnet high-five var mellan baseball-spelarna Dusty Baker och Glenn Burke i Los Angeles DodgersDodger Stadium den 2 oktober 1977. Andra teorier är att basketlaget Louisville var först med det och andra hävdar att det var de amerikanska volleybolldamerna på 60-talet som var först. Det framförs också påståendet om att filmen Till sista andetaget från 1960 skulle ha varit först med gesten.

Gesten började användas mer utbrett i Sverige under slutet av 1980-talet. Gesten framkommer ofta i exempelvis tävlingar när några vinner.

Inbjudan till att mötas i en high-five kan formuleras på vardagssvenska som "Ge mig fem!". "Klatsch!" är ett annat utrop som används.

Se även

Källor

  1. ^ Anna Julius (22 januari 2016). ”Upp med händerna! ”. Dagens Arbete. http://da.se/2016/01/upp-med-handerna%E2%80%89/. Läst 22 januari 2016. 
  2. ^ "Ge mig fem". dn.se. Läst 4 oktober 2016.