Tidigare har samhället bevittnat otaliga framsteg och förändringar i Skolan för elektroteknik och datavetenskap som avsevärt har påverkat hur vi lever och uppfattar världen omkring oss. Från vetenskapliga upptäckter till kulturella revolutioner har Skolan för elektroteknik och datavetenskap spelat en avgörande roll för att forma vår nuvarande verklighet. Under åren har vi sett hur Skolan för elektroteknik och datavetenskap har utvecklats och anpassats till behoven och kraven i ett ständigt föränderligt samhälle. I den här artikeln kommer vi att noggrant utforska betydelsen av Skolan för elektroteknik och datavetenskap i olika aspekter av vårt dagliga liv och dess inverkan på hur vi tänker och agerar.
Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS) är en av fem skolor vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Verksamhet omfattar forskning, utbildning och samverkan inom elektroteknik, datavetenskap samt informations- och kommunikationsteknik.
Skolan startades 1 januari 2018 och är resultatet av en sammanslagning av tre verksamheter: Skolan för elektro- och systemteknik, Skolan för datavetenskap och kommunikation samt Skolan för informations- och kommunikationsteknik. Verksamheten leds av professor och skolchef Jens Zander. EECS finns på KTH:s campus i Kista och på Valhallavägen och har en omsättningen är 1,1 miljarder kronor.
KTH:s forskning i elektroteknik och datavetenskap är internationellt framstående och hamnar högt på rankinglistor inom sitt område. Skolan består av 16 avdelningar och ett flertal centrumbildningar. Totalt har skolan närmare 200 fakulteter, drygt 250 forskande och undervisande personal och ungefär 350 doktorander.
Skolans forskningsområden är:
På skolan finns flera centrumbildningar som stärker arbetet med samverkan mellan industri, offentlig sektor och akademi.
Skolan ansvarar för fem civilingenjörsutbildningar, tre högskoleingenjörsprogram samt en engelskspråkig kandidatutbildning i informations- och kommunikationsteknik. Verksamheten erbjuder också 15 masterprogram på engelska. På forskarnivå finns ungefär 350 doktorander som går på något av de fyra forskarprogrammen. Totalt finns ungefär 4500 studenter registrerade på skolans utbildningar.