Simplonpasset

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Simplonpasset, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos individer i alla åldrar och bakgrunder. Från dess inverkan på det moderna samhället till dess historiska relevans har Simplonpasset varit föremål för intresse och debatt inom olika sfärer. Genom denna uttömmande analys kommer vi att ta en titt på de många aspekter som gör Simplonpasset till ett ämne av stor betydelse i det aktuella sammanhanget. Vi kommer att ta upp dess ursprung, utveckling och möjliga framtida utvecklingar för att ge en heltäckande och berikande vision av Simplonpasset. Följ med oss ​​på denna resa genom ett ämne som aldrig slutar att överraska och fängsla!

Vy över Simplonpasset.
Bergspassets högsta höjd.

Simplonpasset (tyska: Simplonpass, italienska: Passo del Sempione) är ett bergspass i södra Schweiz. Passet skiljer de Penninska och Lepontiska alperna åt. Det sammanbinder Brig i den schweiziska kantonen Valais med Domodossola i italienska Piemonte. Vid passets högsta punkt på 2 005 m ö.h., står en örn i sten och vakar över passet.

Den första vägen över passet anlades i början av 1800-talet. Mellan 1898 och 1906 byggdes Simplontunneln, två 16,5 kilometer långa parallella järnvägstunnlar. Simplontunneln var fram till 1988 världens längsta järnvägstunnel, men passerades av Seikantunneln. Den nuvarande landsvägen (E62) slingrar sig genom passet och har en maximal lutning på 10 procent.

Referenser

Externa länkar