Idag är Secret Intelligence Service ett mycket relevant ämne som har fångat uppmärksamheten hos ett brett spektrum av samhället. Med den ständiga utvecklingen av teknik och globalisering har Secret Intelligence Service blivit en central punkt för debatt och diskussion inom olika områden. Från det akademiska fältet, genom arbetsvärlden, till den politiska sfären, har Secret Intelligence Service genererat en rad reflektioner och frågor som försöker förstå dess inverkan på det samtida samhället. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska de olika aspekterna relaterade till Secret Intelligence Service, analysera dess implikationer inom olika områden och erbjuda en heltäckande vision av detta ämne som är så relevant idag.
Secret Intelligence Service, SIS (även benämnt som MI-6, förkortning för Military Intelligence Section 6), är Storbritanniens underrättelsetjänst för inhämtning av information i utlandet genom så kallad HUMINT. Namnet MI6 till trots, som av bekvämlighetsskäl infördes under andra världskriget, är det inte en militär organisation och chefen för SIS lyder under Storbritanniens utrikesminister. MI6 var även känd under namnet ”Broadway” efter Broadway Building där högkvarteret var beläget i London.
SIS sköter all Storbritanniens spionaktiviteter utomlands i motsats till MI5 som sköter kontraspionaget och GCHQ som bedriver signalspaning.
Organisationen grundades 1909 och har gått under många namn. Dess existens medgavs inte av brittiska myndigheter förrän 1994 och från samma år sätts ramarna för verksamheten i lagen Intelligence Services Act 1994., i vilken det framgår att verksamheten endast ska utövas med hänsyn till nationell säkerhet (med vilket främst avses regeringens försvars- och utrikespolitik) samt för Storbritanniens "ekonomiska välmående".
Organisationens motto är "Semper Occultus", latin för "alltid hemligt".
John Sawers var 2010 den första chefen för SIS som höll ett offentligt anförande.
I författaren Ian Flemings berättelser är den fiktiva figuren James Bond anställd hos MI6. John le Carré är en annan författare av spionromaner, ofta med rollfiguren George Smiley, vars verk kring SIS även filmatiserats.
|
|