Rigabukten

I dagens värld är Rigabukten ett ämne som har fått en aldrig tidigare skådad relevans inom olika samhällsområden. Både inom den akademiska, affärsmässiga och sociala sfären har Rigabukten blivit ett fokus för ständig debatt och diskussion. Från dess ursprung till dess inverkan på vardagen har Rigabukten fångat uppmärksamheten hos experter och allmänheten, vilket genererat ett växande intresse för att förstå dess implikationer och tillämpningar. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Rigabukten, från dess grunder till de nuvarande trenderna som omger den, i syfte att ge en heltäckande bild av detta ämne som är så relevant idag.

Rigabukten i Östersjöområdet
Karta över Rigabukten och den estniska skärgården.

Rigabukten, även Rigaviken, lettiska: Rīgas jūras līcis, estniska: Liivi laht (Livländska bukten), ryska: Рижский залив, är en bukt i östra Östersjön, mellan Estland och Lettland.

Geografi

Rigabukten avgränsas från resterande Östersjön av ön Ösel. Bukten är förbunden med resten av Östersjön via Svorbesundet i väster och Moonsund i norr. I bukten finns öarna Kynö och Runö. Rigabuktens yta är cirka 18 000 kvadratkilometer. Medeldjupet är 26 meter och maxdjupet är 67 meter.

Vatten

Liksom i Östersjön är vattnet bräckt, med en medelsalthalt om 5–6 promille. Bukten tillförs sötvatten från flera vattendrag, främst Daugava, Lielupe, Gauja och Pärnu. Buktens totala avrinningsområdet har en yta om 138 000 kvadratkilometer och ligger i Lettland (59 000 km²), Belarus (38 000 km²), Ryssland (24 000 km²), Litauen (10 000 km²) och Estland (7 000 km²).

Klimat och turism

Rigabukten blir helt isbelagd 60 procent av vintrarna. På sommaren utnyttjas de långa sandstränderna flitigt för bad, framförallt vid Jūrmala och Pärnu.

Källor