Preon

Preon är en beteckning för en punktliknade ny elementarpartikel, som föreslås utgöra mindre beståndsdel i kvarkar och leptoner. Abdus Salam och Jogesh Pati var först med att postulera deras existens 1974.

Förslaget är ett av flera som bidragit till idén om kvarkars delbarhet. Intresset för preoner var som störst på 1980-talet, men ännu har inga experiment påvisat evidens deras existens. Intresset har gradvis svalnat och teoretiska motiveringar för dem ifrågasatts, men intresset kan komma att vända, Large Hadron Collider (LHC) skulle närsomhelst kunna upptäcka tecken på en substruktur, preoner.

Bevekelsegrunder

Preonteori motiveras av en önskan om att hitta grundläggande förklaringar till det stora antal konstanter i standardmodellen. Preonforskning motiveras också av en önskan att efterbekräfta redan kända fakta (retrodiktion), vilket innefattar att

Förhistoria: innan kvarkar kom upp

Flera fysiker har försökt att utveckla en teori om "pre-kvarkar" (som beteckningen preón härrör från) i försök att teoretiskt rättfärdiga de många delar av standardmodellen, som är kända endast från experimentella data.

Andra uttryck som har använts för dessa förslag till fundamentala partiklar (eller partiklar som ligger mellan flertalet fundamentala och de som observerats i standardmodellen) omfattar förkvarkar, subkvarka, maones, alfoner, Quinks, rishoner, tweedlar, heloner, haploner och Ypartiklar.

Rishon-modellen är ett genomarbetet försök att ta fram en modell för hur preoner kan förklara vissa udda fenomen som dykt upp i standardmodellen för partikelfysik. Haim Harari och Michael A. Shupe var de som oberoende av varandra föreslog modellen, som senare utvidgades av Harari och hans dåvarande doktorand Nathan Seiberg.

I populärlitteraturen

Liknande materiestrukturer har lockat flera science fictionförfattare till spekulationer:

Se även

Noter och referenser

  1. ^ Pati, J. C. & Salam, A; Lepton number as the fourth "color", Phys. Rev. D10, 275-289 (1974).
  2. ^ Индурайн Ф.; Квантовая хромодинамика. Введение в теорию кварков и глюонов, пер. с англ.. Москва, Мир (1986)
  3. ^ Johan Hansson, Lasse Zernell; PREONSTJÄRNOR - ÄNTLIGEN NÅGOT NYTT PÅ HIMLEN, Allt om Vetenskap (2008-08-05).
  4. ^ V.N.Yershov; Equilibrium configurations of tripolar charges, arxiv (2006)
  5. ^ Zenczykowski, P. (2008). ”The Harari–Shupe preon model and nonrelativistic quantum phase space”. Physics Letters B 660 (5): sid. 567–572. doi:10.1016/j.physletb.2008.01.045. Bibcode2008PhLB..660..567Z

Externa länkar