Nationellt utdöd

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Nationellt utdöd ur olika perspektiv. Vi kommer att fördjupa oss i dess historia, analysera dess inverkan på dagens samhälle och diskutera möjliga framtida implikationer. Nationellt utdöd har fångat intresset hos både akademiker, experter och entusiaster, genererat passionerade debatter och genererat ett brett spektrum av åsikter. På dessa sidor kommer vi att fördjupa oss i en uttömmande analys som försöker belysa de mest relevanta aspekterna av Nationellt utdöd, med syftet att ge läsaren en komplett och berikande vision av detta fascinerande ämne.

Rödlistning

Stortrapp (nationellt utdöd i Sverige)

Utdöd (EX)
Utdöd i vilt tillstånd (EW)
Nationellt utdöd (RE)
Akut hotad (CR)
Starkt hotad (EN)
Sårbar (VU)
Nära hotad (NT)
Livskraftig (LC)
Kunskapsbrist (DD)
Ej bedömd (NE)

Se även:
IUCN

Nationellt utdöd (RE) (engelska: Regionally Extinct) är en term som används inom rödlistning av arter. Rödlistekategorin avser en arts status inom ett visst geografiskt område och tillämpas på arter där den sista individen som är potentiellt kapabel till reproduktion inom landet (regionen) har dött eller försvunnit från landet (regionen).

Termen "nationellt utdöd" används av Artdatabanken från och med rödlistan 2010 som en precision av Internationella naturvårdsunionens rödlistekategori "Regionally Extinct" (RE) för Sverige. I tidigare års rödlistning betecknades rödlistekategorin "nationellt utdöd" med termen försvunnen.

Källor