Nanumanga

I dagens artikel kommer vi att utforska den spännande världen av Nanumanga. Från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle kommer vi att fördjupa oss i alla aspekter relaterade till detta ämne för att förstå dess verkliga betydelse. Längs dessa linjer kommer vi att upptäcka hur Nanumanga har utvecklats över tid, hur det har påverkat olika studieområden och hur det fortsätter att forma vårt sätt att tänka och agera. Med hjälp av ett multidisciplinärt tillvägagångssätt kommer vi att analysera de många aspekterna av Nanumanga för att erbjuda en heltäckande bild av dess relevans i det samtida samhället. Gör dig redo att fördjupa dig i en fascinerande resa genom Nanumanga!

Lägeskarta
Nanumanga

Nanumanga (tuvaluanska Nanumanga, även Nanumaga) är en ö i Tuvalu i sydvästra Stilla havet.

Geografi

Nanumanga ligger cirka 390 km nordväst om Funafuti.

Ön är av vulkaniskt ursprung och har en areal om cirka 2,78 km² med en längd på cirka 3 km och är cirka 1,5 km bred . Ön omges av ett korallrev.

Den högsta höjden är på endast några m ö.h. Ön har några små saltvattensjöar där Vaiatoa på öns norra del är den största.

Befolkningen uppgår till cirka 590 invånare där cirka 300 bor i huvudorten Tonga (även Toga) på öns västra del och i de större byarna Tokelau och Lemuli. Förvaltningsmässigt utgör ön ett eget "Island council" (distrikt).

Ön kan endast nås med fartyg då den saknar flygplats.

Historia

Tuvaluöarna beboddes av polynesier sedan 1000-talet f.Kr..

Den spanske upptäcktsresanden Francisco Antonio Maurelle blev den 5 maj 1781 den förste europé att besöka Nanumanga som han då namngav till Isla de Cocal.

Tuvaluöarna hamnade 1877 under brittisk överhöghet där de i oktober 1892 deklarerades ett brittiskt protektorat och införlivades i Gilbert och Elliceöarna och från 1916 blev området en egen koloni.

1986 upptäcktes undervattensgrottor, de så kallade Fire Caves of Nanumaga, utanför öns norra del på cirka 40 meters djup.

Referenser

Externa länkar