Molslinjen

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Molslinjen och alla implikationer som detta medför. Från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle har Molslinjen varit ett ämne av stort intresse och kontrovers. Genom historien har Molslinjen spelat en avgörande roll i olika aspekter av mänskligt liv, och påverkat både kultur och teknik. Genom den här artikeln kommer vi att ta en djupgående titt på de olika aspekterna av Molslinjen och hur det har utvecklats över tiden. Vi är övertygade om att denna analys kommer att göra det möjligt för oss att bättre förstå effekten och relevansen av Molslinjen i den samtida världen.

Molslinjen
Max_mols.png
TypAktiebolag
HuvudkontorÅrhus, Danmark Danmark
BranschFärjerederi
Historik
Grundat1963
GrundareKommuner
Tidigare namnMols-Linien
Uppköpt avEQT (2021)
Struktur
ModerbolagNordic Ferry Infrastructure
Molslinjens tidigare kombifärja "Mette Mols", i trafik för Molslinjen 1975–1996.
Katamaranen Express 1.

Molslinjen, tidigare Mols-Linien, är ett danskt rederi, som driver färjetrafikKattegatt mellan Själland och Jylland, mellan Helsingborg och Helsingör samt mellan RønneBornholm och Ystad, Køge respektive Sassnitz.

Historik

Rederiet grundades 1963 som Mols-Linien med byrådet i Ebeltoft och kommuner på Sjællands Odde som drivande intressenter. Färjetrafik påbörjades i maj 1966 mellan Ebeltoft och Sjællands Odde. På 2010-talet seglade rederiet rutterna Sjællands Odde-Aarhus och Sjællands Odde-Ebeltoft.

År 1964 köptes Mols-Linien av DFDS, som var ägare fram till 1984, då det köptes av Rederi J. Lauritzen. År 1998 övertogs det av rederiet Difko. Efter det att Storebæltsförbindelsen etablerats, ombildades verksamheten till aktiebolag 1994 och noterades på Københavns Fondsbørs.

År 1998 köptes färjerederiet Cat-Link A/S av Scandlines.

Kapitalfonden Polaris köpte 2015 knappt 30 % av aktierna i rederiet Clipper Group. Polaris mål var att bli ensamägare av Molslinjen. Efter ytterligare uppköp fick Polaris en ägarandel på 80 % och lät avnotera bolaget 2016. Med 90 % tillsammans med Lind Invest tvångsinlöstes resterande aktier.[1]

I juni 2018 köpte Molslinjen A/S både Clipper Group och statens andel i rederiet Danske Færger A/S, som driver färjerutterna Fanø-Esbjerg, Ballen-Kalundborg, Spodsbjerg-Tårs, Bøjden-Fynshav samt till och med augusti 2018 Bornholmerfærgen. Köpet är betingat av godkännande av Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.[2][3]

Molslinjen köptes 2021 av det svenska riskkapitalbolaget EQT, varefter Molslinjen köpte Forsea och inlemmade dess färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör i bolaget. År 2022 bildade EQT det norska holdingbolaget Nordic Ferry Infrastructure, med rederierna Molslinjen och Torghatten som dotterbolag.

Bornholmslinjen

Molslinjen vann 2016 en statlig upphandling av färjetrafik till och från Bornholm för en tioårsperiod från 1 september 2018. Molslinjen trafikerar Ystad-Rönne med i första hand katamaranen Express I, Rønne–Køge med nybyggda enskrovsfärjan M/S Hammershus och Rønne-Sassnitz med den av den tidigare koncessionsinnehavaren Bornholmerfærgen övertagna M/S Povl Anker. Den används även som reservfartyg för höga våghöjder på rutten Ystad-Rönne.

Verksamheten drivs under namnet Bornholmslinjen.

Källor

  • Denna artikel är baserad på artikeln Molslinjen på danskspråkiga Wikipedia.

Noter

Externa länkar