Michele Sindona

I världen av Michele Sindona har det alltid funnits ett stort intresse och nyfikenhet från samhällets sida. I århundraden har Michele Sindona varit ett ämne för debatt och diskussion inom olika områden, oavsett om det är inom politik, vetenskap, kultur eller vardagsliv. Inflytandet av Michele Sindona är obestridligt och dess inverkan har märkts på alla sfärer av mänskligt liv. I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska Michele Sindonas roll i historien och dess relevans i nuet, analysera dess olika aspekter och fördjupa oss i dess betydelse för att bättre förstå världen omkring oss.

Michele Sindona
Född8 maj 1920
Patti, Italien
Död22 mars 1986 (65 år)
Voghera, Italien
BegravdCimitero monumentale di Milano
Medborgare iItalien och Kungariket Italien
Utbildad viduniversitetet i Messina
SysselsättningBankman, fixer, brottsling
Redigera Wikidata

Michele Eugenio Sindona, född 8 maj 1920 i Patti, Sicilien, Italien, död 22 mars 1986 i Voghera, Lombardiet, Italien, var en italiensk bankir. Han var i bankkretsar känd som "Hajen". Sindona var under 1970-talet Vatikanens ledande bankman.

Biografi

1972 köpte Sindona aktier i Franklin National Bank och erhöll bestämmande inflytande. Banken gick dock omkull 1974 på grund av bland annat obegåvade låneriktlinjer.

Giorgio Ambrosoli (född 1933), som hade utsetts till likvidator för Franklin National Bank, mördades i Milano den 11 juli 1979, och misstankarna riktades omedelbart mot Sindona, som även hade ett nära samröre med maffian och dess penningtvätt. Fem år senare, 1984, dömdes Sindona till 25 års fängelse för mordet på Ambrosoli.

Efter att ha fällts och dömts förberedde Sindona sitt överklagande i vilket han ämnade avslöja både namn och transaktioner. Den 20 mars 1986 blev Sindona förgiftad i fängelset i Voghera; någon hade spetsat hans kaffe med cyanid. Han föll i koma och avled efter två dagar.

Källor

  • Yallop, David A. (1984). I Guds namn. Stockholm: Brombergs. ISBN 91-7608-256-3. Läst 8 januari 2011 

Noter

  1. ^ Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online-ID: biography/Michele-Sindonatopic/Britannica-Online, läst: 9 oktober 2017.
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Enzyklopädie-ID: sindona-michele, läst: 9 oktober 2017.