I dagens artikel ska vi prata om Marinens sjukvårdsskola, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Marinens sjukvårdsskola är ett ämne som väcker intresse och debatt, eftersom det har stort inflytande på olika aspekter av våra liv. Från dess påverkan på hälsa och välbefinnande, till dess relevans i kultur och samhälle, spelar Marinens sjukvårdsskola en grundläggande roll i människors dagliga liv. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv och aspekter relaterade till Marinens sjukvårdsskola, i syfte att bättre förstå dess betydelse och inflytande i den moderna världen.
Marinens sjukvårdsskola (MSjvS) var en medicinal fack- och funktionsskola inom svenska marinen som verkade i olika former åren 1961–1994. Förbandsledningen var förlagd i Göteborgs garnison i Käringberget, Göteborg.
Historia
Marinens sjukvårdsskola bildades 1961 med uppgift att befattningsutbilda sjukvårdsbefäl och värnpliktiga inom marinens krigsorganisation. Inför försvarsbeslutet 1982 föreslog försvarsutskottet av regionalpolitiska skäl att Marinens officershögskola i Göteborg och huvuddelen av marinens sjukvårdsskola flyttas till Karlskrona. Regeringen förslog dock till riksdagen endast att utbildningen vid Marinens officershögskola i Göteborg skulle flyttas. Därmed kvarstod Marinens sjukvårdsskola i Göteborg. År 1992 övergick delar av skolan tillsammans med Radarskolan vid Älvsborgs kustartilleriregemente i en nyuppsatt skolbataljon.
I samband med att Försvarsmakten inrättades som en samlade myndighet, kom Försvarets sjukvårdsstyrelse upplösas i sin dåvarande form. Och i dess ställe bildades från den 1 juli 1994 Försvarets sjukvårdscentrum. Försvarets sjukvårdscentrum bildades av Försvarets sjukvårdsstyrelse (SjvS) i Karlstad, Försvarets sjukvårdshögskola (FSjvHS) i Stockholm, samt delar av Underhållsskolan (US) i Skövde och Marinens sjukvårdsskola (MSjvS) i Göteborg.
Förläggningar och övningsplatser
Sjukvårdsskola var inledningsvis förlagd till Hjuvik, beläget på Hisingens sydvästra hörn. År 1969 omlokaliserades till Säve depå, efter att Göta flygflottilj (F 9) avvecklades samma år. År 1992 flyttades verksamheten till Käringberget, Göteborg.
Nils-Ove Jansson, Christer Johansson, red (2001). Marinkommando Väst : kronologi över marin verksamhet på västkusten. Partille: Warne förlag. Libris8402344. ISBN 91-86425-30-7 (inb.)