Ludwig Berger (kompositör)

I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska ämnet Ludwig Berger (kompositör) och dess inverkan på dagens samhälle. Oavsett om det är en relevant karaktär, en historisk händelse, ett aktuellt ämne eller någon annan aspekt av intresse, kommer vi att fördjupa oss i dess ursprung, utveckling och konsekvenser. Vi kommer att analysera dess inflytande inom olika områden, från kultur till politik, inklusive ekonomi och teknik. Genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt kommer vi att försöka ge en heltäckande och berikande vision av Ludwig Berger (kompositör), med syftet att förstå dess betydelse och inverkan i den samtida världen.

Ludwig Berger
Ludwig Berger, 1820.
Född18 april 1777[1][2]
Berlin
Död16 februari 1839[1][2] (61 år)
Berlin
Medborgare iKonungariket Preussen
Utbildad vidBrandenburgische Universität Frankfurt
SysselsättningKompositör[3], pianist, musikpedagog
Redigera Wikidata

Ludwig Berger, född den 18 april 1777 i Berlin, död den 16 februari 1839 i Berlin, var en tysk pianist, kompositör och pianolärare.

Berger tillbringade sin uppväxt i Templin och Frankfurt, där han studerade både flöjt och piano. Senare studerade han komposition för J. A. Gürrlich i Berlin.

Han fick lektioner av tonsättaren Clementi, och besökte honom i Ryssland, där han stannade i åtta år. Under tiden i Ryssland gifte han sig, men blev änkling inom ett år.

Under Napoleonkrigen flydde han till London, där hans framträdanden blev väl mottagna. Han återvände till Berlin 1815 och levde där resten av sitt liv.

En nervskada i armen ledde till att han fick sluta som pianovirtuos, and han började sina bana som lärare. Han räknade Mendelssohn, Taubert, Henselt, Dorn och August Wilhelm Bach bland sina mer namnkunniga lärjungar.

Berger skrev över 160 solosånger, liksom pianokonserter, sju pianosonater, tjugonio etyder och åtskilliga pianoverk för bruk i undervisningen.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter

  1. ^ SNAC, SNAC Ark-ID: w6wm1rfd, läs online, läst: 9 oktober 2017.
  2. ^ International Music Score Library Project, IMSLP-ID: Category:Berger,_Ludwig, läst: 9 oktober 2017.
  3. ^ Arrey von Dommer, Berger, Ludwig, vol. 2, Allgemeine Deutsche Biographie, 1875, s. 380–381.

Externa länkar