Kvarteret Atlas har länge varit ett intresse- och debattämne i samhället. Sedan starten har den väckt nyfikenhet och reflektion hos olika människor runt om i världen. Under åren har Kvarteret Atlas utvecklats och fått olika betydelser och tillvägagångssätt, och blivit ett ämne som omfattar ett brett spektrum av idéer och åsikter. Från det akademiska området till det sociala området har Kvarteret Atlas varit föremål för studier och forskning, vilket genererat en stor inverkan på hur vi förstår och närmar oss olika aspekter av livet. I den här artikeln kommer vi att utforska några av de perspektiv och tillvägagångssätt som har utvecklats kring Kvarteret Atlas, samt dess relevans i dagens samhälle.
Kvarteret Atlas är ett kvarter i Gamla stan i Stockholm. Kvarteret omges av Kåkbrinken i norr, Skomakargatan i öster, Prästgatan i väster och Tyska brinken i söder. Kvarteret består av åtta fastigheter.
Nästan samtliga kvartersnamn i Gamla stan tillkom under 1600-talets senare del och är uppkallade efter begrepp (främst gudar) ur den grekiska och romerska mytologin. ”Atlas” var i den grekiska mytologin en av titanerna, föregångarna till de grekiska gudarna. Som straff för sin kamp mot de nya gudarna fick han bära hela himlavalvet på sina skuldror.
Det långsmala kvarteret ligger strax söder om Stortorget och sträcker sig därifrån ända ner till Tyska kyrkan. Redan på Alfred Rudolf Lundgrens karta från 1885 hade kvarteret åtta fastigheter med samma indelning som idag. Fastigheten Atlas 2 ligger längst i norr och har sin gröna gavelfasad mot Stortorget. Byggnaden kallas för ”Runstenshuset” på grund av den runsten (Upplands runinskrifter 53) som murats in i hörnet Kåkbrinken / Prästgatan. Som hörnskydd står även ett gammalt avlagt kanonrör.
I kvarterets södra del, fastigheten Atlas 8, öppnade 1605 värdshuset Förgyllda Lejonet av kryddkrämaren Hans Meijer. Huset och krogen förstördes vid Stora branden 1625 men återuppfördes på nytt 1636. I början av 1700-talet drevs Lejonet av vinskänken och källarmästaren Valentin Sabbath. Han gav området Sabbatsberg sitt namn där han hade en malmgård. I slutet av 1800-talet låg här värdshuset med olika namn som Tyska Lejonet, Förgyldte Lejonet och Vulgo Lejonet. Byggnaden renoverades 2001–2003 och inrymmer nu ett galleri i souterrängvåningen, kontor på bottenplan och i övrigt lägenheter.