Kungssten

I den här artikeln ska vi prata om Kungssten, ett ämne som funnits genom historien och som fortsätter att vara aktuellt i dagens samhälle. Kungssten har väckt stort intresse och debatt, både i den akademiska världen och i opinionen, på grund av dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. Med tiden har Kungssten varit föremål för studier, forskning och reflektioner som bidragit till att utöka vår förståelse för detta ämne. I denna mening kommer vi att ta upp olika perspektiv och tillvägagångssätt för att bättre förstå betydelsen och innebörden av Kungssten idag.

Kungsstens spårvagnshållplats. Bakom träden skymtar några av busshållplatserna.
I anslutning till Kungsstens spårvagnshållplats finns denna vändslinga där linje 9 vänder.

Kungssten, även Kungsten, tidigare Stadsgränsen, är ett område i västra Göteborg i stadsdelen Sandarna, beläget vid Västerleden cirka en kilometer söder om Älvsborgsbrons fäste.

Historia

Vid Kungssten gränsade förr Västra Frölunda socken i Askims härad mot Örgryte socken i Sävedals härad. Fram till Frölundas införlivning i Göteborg 1945, gick här gränsen mellan Västra Frölunda landskommun och Göteborgs stad och området och hållplatsen kallades Stadsgränsen. Den 30 oktober 1945 ändrades hållplatsen namn till Kungssten.. Namnet är fritt uppfunnet och har ingen hävd.

Bebyggelse

I Kungssten finns en knutpunkt för buss och spårvagn. Längs Långedragsvägen finns en del butiker, bland annat bageri, smyckesaffär, blomsterbutik, godisaffär och frisör. Kungssten omfattar även ett litet bostadsområde som är beläget på berget norr om Långedragsvägen. Det är samma berg som på älvsidan kallas Sjöbergen. Många av hus är av äldre datum och vägarna är trånga och smala.

Referenser

  1. ^ Baum, Greta (2001). Göteborgs gatunamn 1621 t o m 2000. Göteborg: Tre böcker. sid. 174. Libris 8369492. ISBN 91-7029-460-7 
  2. ^ Skarback, Sören (1997). Göteborg : 777 frågor & svar. Göteborg: Tre böcker. sid. 39. Libris 7592994. ISBN 91-7029-335-X 

Externa länkar