Kontinentalbanan

I dagens värld är Kontinentalbanan ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet. Från dess påverkan på samhället till dess påverkan på populärkulturen har Kontinentalbanan blivit ett vanligt samtalsämne runt om i världen. Med teknikens snabba framsteg och ökande globalisering har Kontinentalbanan fått en betydande roll i människors dagliga liv. Den här artikeln kommer att titta närmare på inverkan av Kontinentalbanan på olika aspekter av samhället och utforska hur det har format världen vi lever i. Genom detaljerad analys vill vi belysa de många aspekterna av Kontinentalbanan och hur det har utvecklats över tiden.

Kontinentalbanan
Trelleborg station 2016 1.jpg
Banhallen i Trelleborg, juli 2016
Allmänt
PlatsSkåne Sverige
SträckaMalmöTrelleborg
Anslutande linjerSödra stambanan
Ystadbanan (1955–)
Öresundsbanan (2000–)
Organisation
Invigd1898
ÄgareSvenska staten (1909–)
Infrastruktur­förvaltareTrafikverket
TrafikoperatörPågatågen (VR Sverige)
samt godstågsoperatörer
Tekniska fakta
Längd34 kilometer
Antal spårenkelspår
dubbelspår Malmö CLockarp (7 km)
Spårvidd1435 millimeter (normalspår)
Största tillåtna axellast22,5 ton
Största tillåtna vikt per meter6,4 ton/m
Största lutning10 
Minsta kurvradie600 m (utom närmast Östervärn)
ATCATC-2
FjärrblockeringJa, System H
Högsta hastighet160 km/h
Elektrifierad1933-12-04[1]
Matning15 kV 1 fas 16 ⅔ Hz
(kontaktledning)
Tekniska fakta hämtat från Järnvägsnätsbeskrivning Trafikverket
Linjekarta
km  v  r 
Unknown BSicon "LSTR+l " Unknown BSicon "LABZq+l "
Södra stambananStockholm
Non-passenger station/depot on track Unknown BSicon "LSTR "
0 Malmö godsbangård
Unknown BSicon "tSTR+l " Unknown BSicon "tBHFe@gq " Unknown BSicon "KRZo+r " Unknown BSicon "LSTRr "
Malmö CRegional- och fjärrtåg
Unknown BSicon "tKRWl " Unknown BSicon "tKRW+r " Stop on track
1,5 Östervärn  2018–
Unknown BSicon "tSTR " Unknown BSicon "eABZgLl " Unknown BSicon "exLSTRq "
SimrisbananStaffanstorp –2016
Unknown BSicon "tHST " Straight track
Triangeln  2010–
Unknown BSicon "tSTR " Stop on track
3,7 Rosengård  2018–
Unknown BSicon "tSTR " Stop on track
4,8 Persborg  2018–
Unknown BSicon "tSTR " Unknown BSicon "eKRZoxl " Unknown BSicon "exLSTRq "
Hindby–Oxie–Ystad –1973
Unknown BSicon "tSTRe " Straight track
Citytunneln
Station on track Straight track
Hyllie  2010–
Unknown BSicon "LSTRq " Unknown BSicon "ABZgLr+Lr " Straight track
ÖresundsbananKöpenhamn
Station on track Straight track
Svågertorp  2000–
Unknown BSicon "ABZgLl " Unknown BSicon "ABZgLr "
6,6 FosiebyaKöpenhamn
One way leftward Unknown BSicon "KRZol+r " Unknown BSicon "LSTRq "
8,6 LockarpbOxie–Ystad  1973–
Station on track
15 Västra Ingelstad  2015–
Station on track
18 Östra Grevie  2015–
Unknown BSicon "PSL "
25 Skytts Vemmerlöv  2015–
Station on track
33 Trelleborg 
Unknown BSicon "TRAJEKTq " Unknown BSicon "xABZgr "
Rostock
Unknown BSicon "exTRAJEKT "
Sassnitz, Świnoujście
Järnvägstekniska driftplatser:
aFosieby, bLockarp
Teckenförklaring
Ej att förväxla med Malmö–Trelleborgs Järnväg.

Kontinentalbanan, även Kontinentbanan, är en järnväg mellan Malmö och Trelleborg. Den passerar Malmös östra delar och fortsätter på Söderslätt. Trafikverket räknar banan som en del av godsstråket genom Skåne.[2] Sedan 2015 trafikerar Pågatågen med hållplatser i Östra Grevie och Västra Ingelstad, och sedan 2018 med hållplatser på Persborg, Rosengård och Östervärn.

Historia

Anledningen till banan var en svensk-tysk överenskommelse år 1896 att upprätta reguljär ångfärjetrafik mellan Trelleborg och Sassnitz i Tyskland. Det fanns då, sedan tio år, en bana mellan Malmö och Trelleborg via Vellinge, Malmö–Trelleborgs Järnväg (MTJ). Dess största tillåtna hastighet, 25 km/h,[3] innebar dock en alltför låg standard för en prestigefylld utlandsförbindelse med post-, gods- och persontrafik.

Kontinentalbanan byggdes av bolaget Malmö-Kontinentens Järnväg (MKontJ) med en för sin tid mycket hög banstandard, avsedd att inlemmas i landets stambanenät. Banan byggdes för en största tillåtna hastighet av 90 km/h, med en rälsvikt av 40 kg/meter. Men bangeometrin skulle i framtiden kunna medge en betydligt högre hastighet, i de få kurvorna med kurvradien 600 m dock begränsad till 115 km/h. Vid invigningen den 5 oktober 1898 var Malmö–Kontinentens Järnväg Sveriges bästa privatbana.

De ursprungliga stationerna var: Malmö C, Östervärn, Fosieby, Lockarp, Arrie, Månstorp, Slågarp, Skytts Vemmerlöv, Trelleborg nedre.[4]

1909 sattes tågfärjor in mellan Trelleborg och Sassnitz. Banan förstatligades, och direkta vagnar sattes in från Oslo och Stockholm till Berlin och Hamburg.[5] Trelleborgs ångfärjestation, från cirka 1925 kallad Trelleborg F, blev banans slutpunkt i söder.

Kontinentalbanans anslutning till Malmö C flyttades 1915 från gatuspåret via gamla Östervärns station till en högbana ett par hundra meter norrut, med broar över vägarna för att inte hindra trafiken. År 1924[6] öppnades en direkt anslutning från den nya högbanan till Malmö godsbangård, så att tåg mot godsbangården, och potentiellt även tåg direkt till Västkustbanan och Södra stambanan, inte längre behövde byta riktning på säckstationen Malmö C. (Lundavägens hållplats blev därmed uppgraderad till station.)

Banan elektrifierades 1933.[1]

1955, sedan Malmö V slopats, anslöts Ystadbanan till Malmö C via Kontinentalbanan. (Från 1957 på ett eget spår från Lundavägens station till Hindby, fram till Lönngatan parallellt[a] med Kontinentalbanans.[7])

1970 lades infarten till Trelleborg om i en båge utanför staden. Därmed blev banan två kilometer längre och färjestationen den enda[b] järnvägsstationen i Trelleborg.

1973 upphörde det mesta av den lokala persontrafiken. Ett dagligt tågpar fortsatte dock att gå till 1977.[5]

1973 flyttades också Ystadbanans anslutning från Lönngatan till ett nyanlagt spår FosiebyKristineberg som fram till Lockarp gick parallellt[c] med Kontinentalbanans spår. Malmö stad blev därmed kvitt banvallen mellan Södervärn och Oxie. Hela sträckan från Malmö godsbangård till Lockarp blev dubbelspårig 1999 inför öppnandet av Öresundsförbindelsen året därpå.

2011 öppnades en dubbelspårig förbindelse från Svågertorp till Lockarp. Därefter kunde pågatåg från Citytunneln fortsätta till Kontinentalbanan och Trelleborg.

Samma år (2011) upphörde SJ:s nattågstrafik till Berlin på grund av dålig lönsamhet. Under sommarsäsongerna 2012–2019 körde istället privata aktörer nattåg Stockholm–Trelleborg–Berlin.[5]

Tågfärjelinen mellan Trelleborg och Sassnitz gick ur trafik år 2020.

Trafik

Banan trafikeras av godståg till och från färjelinjen Trelleborg–Rostock samt på dess norra del av pågatågMalmöringen och dess södra del av pågatåg till den upprustade banhallen i Trelleborg.

Malmöringen

Enligt ett avtal från 2010 mellan Malmö kommun och Skånetrafiken[8] öppnades den 9 december 2018 en pågatågslinje som går runt Malmö i sträckningen:

Malmö C Övre[d]ÖstervärnRosengårdPersborgSvågertorpHyllieTriangelnMalmö C Nedre[e]

Mellan Malmö C och Fosieby går tågen på Kontinentalbanan. Förverkligandet av planerna på persontrafik försenades när det krävdes ett nytt tillstånd, och bullerskyddsåtgärder, sedan Kontinentalbanan hade blivit klassad som en godsbana.[9]

Stationen i Rosengård byggdes ny till trafikstarten 2018.[10]

Standard

På delen Malmö C–Lockarp är banan dubbelspårig med största tillåtna hastighet 200 kilometer i timmen. Delen Lockarp–Trelleborg rustades upp innan persontrafiken till Trelleborg återupptogs. Den är enkelspårig med tre mötesspår och en största tillåtna hastighet om 160 km/h.

Upprustning

Pågatågsstationen i Trelleborg har byggts i och vid den gamla banhallen vid Trelleborg Nedre, som är det gamla stationsläget för banorna till Lund och Rydsgård.

Trafikverket har rustat upp banan samt byggt nya plattformar för persontrafiken längs sträckan Lockarp–Trelleborg, så att Skånetrafiken har kunnat börja köra tåg mellan Malmö och Trelleborg i halvtimmestrafik. De tre tidigare mötesstationerna Östra Grevie, Jordholmen (vid Västra Ingelstad) och Skytts Vemmerlöv har förlängts för att göra möten med godståg möjliga, och nya perronger för persontåg har byggts i Östra Grevie och Västra Ingelstad. Söder om Lockarp har banan anpassats för en största tillåtna hastighet av 160 kilometer i timmen.

I den tilltänkta upprustningen ingick även ett tre kilometers dubbelspår närmast stationen i Trelleborg. Men det utgick ur projektet. Arbetet med upprustningen längs järnvägen startade 2012 och var färdigt i slutet av 2015.

Under 2027 planeras för byte av kontaktledning mellan Lockarp och Trelleborg. Från Fosieby till Trelleborg ska slipers och räler bytas ut.[11]

Kommentarer

  1. ^ Lundavägen–Lönngatan trafikerades som två parallella enkelspår till 1973-06-07[4]
  2. ^ Trafiken till Trelleborg Övre från Södervärn i Malmö var nedlagd sedan 1960. Trafiken till Trelleborg Nedre från Rydsgård och Lund hade lagts ned 1956 respektive 1960.
  3. ^ Fosieby-Lockarp trafikerades som två parallella enkelspår till 1999-04-28[4]
  4. ^ Malmö C Övre, dvs spåren 5–9 i den ursprungliga säckstationen.
  5. ^ Malmö C Nedre, dvs spåren 1–4 vid de underjordiska perrongerna mot Citytunneln

Källor

  1. ^ ”När fick de olika bandelarna elektrisk drift”. Historiskt om Svenska Järnvägar. historiskt.nu. http://www.historiskt.nu/diverse/eldriften/el_driftdatum.html. Läst 8 juni 2013. 
  2. ^ ”Trafikverkets lista över Sveriges järnvägsnät”. Arkiverad från originalet den 13 september 2011. https://web.archive.org/web/20110913024221/http://www.trafikverket.se/Privat/Vagar-och-jarnvagar/Sveriges-jarnvagsnat/Godsstraket-genom-skane/. Läst 12 oktober 2010. 
  3. ^ Rolf Sten (28 april 2021). ”Snabbfakta, MTJ”. historiskt.nu. https://www.historiskt.nu/normalsp/mtj/mtj_snabbf.html. Läst 29 mars 2025. 
  4. ^ Rolf Sten; Benny Nilsson & Kjell Byström (24 april 2021). ”Malmö – Trelleborg”. Bandelsregister. historiskt.nu. https://www.historiskt.nu/bandata/bandelsdata/Baslista/Alla/bd646.htm. 
  5. ^ Frederik Tellerup & Markus Tellerup. ”Banguide Malmö–Trelleborg”. järnväg.net. http://www.jarnvag.net/banguide/malmo-trelleborg. Läst 29 mars 2025. 
  6. ^ Rolf Sten; Benny Nilsson & Kjell Byström (24 april 2021). ”Malmö – Trelleborg”. Bandelsregister. historiskt.nu. https://www.historiskt.nu/bandata/bandelsdata/Baslista/Alla/bd646.htm. ”1924-06-01 öppnades en direkt ingångslinje Lundavägen–Malmö gbg. Därigenom skapades en spårtriangel” 
  7. ^ Rolf Sten; Benny Nilsson & Kjell Byström (17 april 2021). ”Malmö V – Ystad”. Bandelsregister. historiskt.nu. https://www.historiskt.nu/bandata/bandelsdata/Baslista/Alla/bd638.htm. 
  8. ^ ”Avtal om Pågatågstrafik på Malmöringen”. infrastrukturnyheter.se. 4 februari 2010. Arkiverad från originalet den 1 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140201204248/http://www.infrastrukturnyheter.se/2010/02/avtal-om-pagatagstrafik-pa-malmoringen. Läst 5 februari 2010. 
  9. ^ Lotta Satz (29 juni 2017). ”Klartecken för tåg mellan östra och centrala Malmö”. Sydsvenskan. https://www.sydsvenskan.se/2017-06-29/klartecken-for-tag-mellan-ostra-och-centrala-malmo. 
  10. ^ ”Malmöringen”. Arkiverad från originalet den 21 december 2014. https://web.archive.org/web/20141221182745/http://www.skane.se/Kollektivtrafik/Nya-linjer-och-fordon/Nya-taglinjer-och-stationer/Malmoringen/. 
  11. ^ ”Omfattande underhåll väntar Trelleborgsbanan”. www.jarnvagsnyheter.se. https://www.jarnvagsnyheter.se/20241125/16881/omfattande-underhall-vantar-trelleborgsbanan. Läst 11 december 2024. 

Vidare läsning

  • Holmgren, Yngve (1967). ”Malmö-Kontinentens järnväg”. Årsskrift / Det gamla Trelleborg. 0281-7446. ISSN 0280-3879.  Libris 3614889
  • Kontinentalbanan's invigning den 10 maj 1899. Malmö. 1899. Libris 2749155 
  • Olsson, Anders (1998-1999). ”Malmö-Kontinentens järnväg. 1-2”. ÖSJ-bladet (Museiföreningen Östra Skånes järnvägar) 1998:4 ; 1999:1. ISSN 0349-9103.  Libris 3687354

Externa länkar