I dagens värld intar Komminister en central plats i samhället. Oavsett om det beror på dess inverkan på populärkulturen, dess relevans inom det akademiska området, dess inflytande i politiken eller dess betydelse i historien, framställs Komminister som ett intresseämne som inte lämnar någon oberörd. Under åren har Komminister väckt intresse hos forskare, journalister, författare och vanliga människor, och genererat debatter, reflektioner och diskussioner kring dess innebörd, dess utveckling och dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de mest relevanta aspekterna av Komminister, utforska dess ursprung, dess utveckling och dess inflytande på dagens samhälle.
En komminister är en person som innehar ordinarie prästtjänst i en församling inom Svenska kyrkan.
Ordet har nylatinskt ursprung (comminister) och betyder medtjänare. Det kan förstås som en församlingspräst vid sidan av kyrkoherden, men utan dennes ledande funktioner i pastoratet. Det förkortas ofta km. En komministertjänst kan även kallas komministratur. I en domkyrkoförsamling, där domprosten är kyrkoherde, har titeln domkyrkokomminister använts. I Karlskrona amiralitetsförsamling har komministern titeln amiralitetspredikant.
Tidigare användes i Sverige benämningen kaplan, vilket fortfarande används för motsvarande tjänst inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
I Norska kyrkan (tidigare också i Danska folkkyrkan) motsvaras komminister-titeln av residerende kapellan, vilket både i tal och skrift kan förkortas som res. kap.