Karin Ingmarsdotter

I den här artikeln kommer vi att ta upp ämnet Karin Ingmarsdotter och utforska dess många aspekter. Karin Ingmarsdotter är ett ämne som fångat många människors uppmärksamhet de senaste åren och skapat debatt, intresse och reflektion inom olika områden. Från dess påverkan på samhället till dess relevans inom det akademiska fältet, Karin Ingmarsdotter inbjuder oss att reflektera över dess betydelse och fördjupa oss i dess komplexitet. I den här artikeln kommer vi att undersöka olika perspektiv och tillvägagångssätt relaterade till Karin Ingmarsdotter, för att förstå dess räckvidd och inflytande på vårt dagliga liv.

Karin Ingmarsdotter
GenreDrama
RegissörVictor Sjöström
ProducentCharles Magnusson
ManusVictor Sjöström, Ester Julin
SkådespelareVictor Sjöström Tora Teje, Tor Weijden
OriginalmusikRudolf Sahlberg
ProduktionsbolagAB Svenska Biografteatern
Premiär1920
Speltid115 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Karin Ingmarsdotter är en svensk stumfilm från 1920, regisserad av Victor Sjöström. Den är baserad på Selma Lagerlöfs roman Jerusalem.[1]

Handling

Karin och Halvor ska gifta sig och har åkt till Falun för att handla, men Halvor blir lurad av några skojare som super honom berusad. Det blir därför inget bröllop och Karin gifter sig istället med Eljas. När Karins far avlider blir Eljas herre på gården, han börjar supa och Karin börjar vantrivas.

Efter en olycka blir Eljas sängliggande och spritmissbruket gravare. När han en dag hittas död och Karin blir änka står snart friarna på rad, en av dem är Halvor. Karin håller av honom, men minns fortfarande händelsen i Falun och vet inte vad hon ska göra.

Om filmen

Filmen premiärvisades 2 februari 1920. Som förlaga har man Selma Lagerlöfs roman Jerusalem där man har filmat tredje och fjärde kapitlen. Filmen är en fortsättning av Victor Sjöströms film Ingmarssönerna från 1919.

Rollista i urval

Referenser