I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Johannesgränd, ett ämne som har fångat uppmärksamheten och intresset hos människor runt om i världen. Med en rik historia och betydande inflytande på olika aspekter av det dagliga livet har Johannesgränd spelat en grundläggande roll i samhället över tid. Genom en djupgående analys kommer vi att undersöka de olika aspekterna och dimensionerna av Johannesgränd, från dess ursprung och utveckling till dess inverkan idag. Oavsett om du är expert på Johannesgränd eller bara går in på det här ämnet kommer den här artikeln att ge dig värdefull information och unika perspektiv som gör att du bättre kan förstå dess betydelse och relevans i dagens värld.
Johannesgränd är en gränd i Gamla stan, Stockholm som går mellan Österlånggatan och Skeppsbron. Den hette från början S:t Johannis gränd. Den lilla förändringen av namnet kom till på 1800-talet. Enligt ett dokument från 1503 kallades den då Sancte johannis grendt.
Gatan är uppkallad efter S:t Johanneskyrkan, en klosterkyrka tillhörande Johanniterorden, som invigdes den 14 augusti 1514 av biskop Otto Svinhufvud från Västerås. År 1527 övertogs kyrkan och tomten av staten i samband med Gustav Vasas reduktion. Omkring 1533–1534 revs kyrkan.
Där Johannesgränd möter Skeppsbron ligger på norra sidan Hebbeska huset, vars portal bär årtalet 1647 vilket är byggnadsåret. På södra sidan finns Nordström & Thulins hus, uppfört 1790.