Japanska Stillahavsmandatet

I dagens värld är Japanska Stillahavsmandatet ett ämne eller en person som har fått stor relevans på grund av dess påverkan på olika områden i samhället. Oavsett om det är politiskt, socialt, ekonomiskt eller kulturellt har Japanska Stillahavsmandatet fångat uppmärksamheten hos både experter och medborgare, och skapat en intensiv debatt kring det. Dess inflytande sträcker sig globalt och orsakar betydande förändringar som påverkar miljontals människor runt om i världen. Eftersom Japanska Stillahavsmandatet fortsätter att vara föremål för intresse och forskning är det avgörande att analysera dess implikationer och konsekvenser i detalj för att bättre förstå dess betydelse idag. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i fenomenet Japanska Stillahavsmandatet, utforska dess ursprung, evolution och framtida prognoser för att belysa dess sanna innebörd och omfattning.

Japanska Stillahavsmandatet
南洋庁 (Japanska)

19191949

Flagga

Huvudstad Koror
Språk Japanska (officiellt)
Austronesiska språk


Bildades 28 juni 1919


Upphörde 18 juli 1947


Valuta Yen
Japanska Stillahavsmandatet

Japanska Stillahavsmandatet (japanska: 南洋庁?, Nan'yō-chō, ’Sydhavsarkipelagen’) var ett japanskt förvaltningsområde (NF-mandat) i Stilla havet 19191947. Det omfattade följande öområden i Mikronesien:

Historia

Området som tidigare varit del av Tyska Nya Guinea bildades den 28 juni 1919Japan fick ett förvaltningsmandat av Nationernas Förbund vid Versaillesfreden och huvudorten blev Chuuk.

Öarna ockuperades under första världskriget 1914 och förvaltades först av den japanska flottan fram till den 17 december 1920 då NF-mandatet började och en civil förvaltning tog över. I juli 1921 flyttades huvudorten till Koror. Den 1 april 1922 omstrukturerades förvaltningen till Nan'yo-cho.

Området ockuperades under andra världskriget 1944 av USA och förvaltningen överfördes till USA den 18 juli 1947 i det av Förenta nationerna nybildade Förvaltarskapsområdet Stillahavsöarna.

Externa länkar