Inverterbar matris

I den här artikeln kommer vi att prata om Inverterbar matris, ett ämne som har fångat mångas uppmärksamhet idag. Inverterbar matris är ett ämne som har skapat debatt och väckt nyfikenhet i olika kretsar. Genom historien har Inverterbar matris spelat en viktig roll i olika kulturer och varit föremål för studier och forskning inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Inverterbar matris, från dess ursprung och utveckling till dess inverkan på det nuvarande samhället. Vi kommer att upptäcka vad som gör Inverterbar matris relevant och varför det är viktigt att uppmärksamma det. Följ med oss ​​på denna upptäcktsresa och lär dig om Inverterbar matris!

Inom linjär algebra har en matris A egenskapen inverterbarhet eller invertibilitet, om och endast om det existerar en matris B sådan att

där I är enhetsmatrisen. Då kallas A en inverterbar matris och B kallas inversen till A och skrivs A−1. Det följer av definitionen att både A och A−1 är kvadratiska matriser av samma dimension n×n. En kvadratisk matris som inte är inverterbar kallas för en singulär matris.

Ekvivalenta egenskaper

Att en n × n-matris A är inverterbar är ekvivalent med att:

  • Determinanten av A är nollskild, det A ≠ 0.
  • A har rang n.
  • Ekvationen Ax = 0 endast har den triviala lösningen x = 0. Med andra ord, nollrummet består endast av nollvektorn.
  • Transponatet AT är inverterbart.
  • Talet 0 är inte ett egenvärde till A.

Analytisk lösning

Transponering av en matris bestående av underdeterminanter (kofaktorer), kan vara ett effektivt sätt att beräkna inversen till små matriser, men denna rekursiva metod är ineffektiv för större matriser:

så att

där |A| är A:s determinant, C är matrisen av underdeterminanter och CT representerar den transponerade matrisen.

Invertering av 2 × 2 matriser

Invertering av dessa matriser kan göras enligt

Detta är möjligt därför att 1/(adbc) är det reciproka värdet av determinanten till A (som antas vara nollskild) och samma strategi kan användas för andra matrisstorlekar.

Cayley–Hamiltons sats anger att

Invertering av 3 × 3 matriser

En beräkningsmässigt effektiv metod för invertering av 3 × 3 matriser ges av

(där skalären A inte skall förväxlas med matrisen A). Om determinanten är nollskild är matrisen inverterbar, där skalärerna (A, B, ...) ges av

A:s determinant kan beräknas med hjälp av Sarrus regel:

Cayley–Hamilton-uppdelningen ger

Se även

Referenser

Noter